Tekort aan geschoolde arbeidskrachten: Australië gaat weer open voor gevaccineerde visumhouders

Australië zal vanaf 1 december in aanmerking komende visumhouders die volledig zijn gevaccineerd weer toelaten zonder dat zij een reisvrijstelling hoeven aan te vragen. Dat heeft premier Scott Morrison maandag bekendgemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Australië sloot zijn grenzen in maart 2020 voor iedereen behalve Australische burgers en permanente inwoners vanwege de pandemie van het coronavirus.

Onder de in aanmerking komende visumhouders bevinden zich geschoolde werknemers, studenten, vluchtelingen en werkende vakantiegangers.

“De stappen die we vandaag nemen, zijn bedoeld om ons economisch herstel veilig te stellen, om Australiërs vooruit te laten kijken en om Australië vooruit te helpen”, zei Morrison tijdens een persconferentie, bijgewoond door CNBC.

“De terugkeer van geschoolde werknemers en studenten naar Australië is een belangrijke mijlpaal op onze weg terug (van de pandemie)”, voegde hij eraan toe.

Gebrek aan geschoolde migranten

Sinds maart 2020 hebben meer dan 500.000 tijdelijke migranten het land verlaten, zo blijkt uit een parlementair rapport van augustus. Een gebrek aan geschoolde migranten heeft, samen met de lage werkloosheid, geleid tot “grote tekorten aan geschoolde arbeidskrachten in veel sectoren van de Australische economie“, aldus een parlementslid.

Het land verwacht ongeveer 200.000 in aanmerking komende visumhouders op te nemen wanneer de beperkingen op 1 december worden opgeheven. Maar dat aantal kan hoger liggen, denkt minister van Binnenlandse Zaken Karen Andrews. Die reizigers zouden worden onderworpen aan de relevante quarantaineregelingen, afhankelijk van de staat via welke zij binnenkomen.

In staten als New South Wales en Victoria en het Australian Capital Territory is quarantaine niet langer verplicht voor gevaccineerde reizigers.

Bezoekers uit Japan en Zuid-Korea

Nadat Australië deze maand al gevaccineerde burgers uit Nieuw-Zeeland en Singapore heeft toegelaten, breidt het die bepaling vanaf 1 december uit tot burgers uit Japan en Zuid-Korea. Japanse en Zuid-Koreaanse burgers moeten in het bezit zijn van een geldig Australisch visum om het land binnen te komen. Zij moeten ook volledig gevaccineerd zijn en een negatieve Covid-19 test hebben voor hun vertrek.

Morrison kondigde in oktober aan dat het land zijn grens ging heropenen voor gevaccineerde burgers en permanente inwoners zodra 80 procent van de bevolking in een staat of territorium was gevaccineerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20