Artificiële intelligentie beheert nieuw KBC-fonds

Grootbank KBC lanceert een nieuw fonds dat niet door een mens, maar wel door artificiële intelligentie of zelflerende software beheerd wordt.

Aan het eerste fonds met artificiële intelligentie gaat drie jaar aan onderzoek vooraf. ‘De zelflerende software monitort continu meer dan duizend parameters. Als individu kun je onmogelijk continu die parameters in de gaten houden. De software kan ook verbanden leggen waar mensen niet aan denken. En zo’n software heeft natuurlijk nooit eens een slechte dag en is nooit ziek’, legt een woordvoerder uit aan Belga.

KBC wijst er wel op dat het niet zo is dat er geen enkele menselijke tussenkomst meer is. Er is een monitoringcomité dat ingrijpt als bepaalde gebeurtenissen tot extreme reacties van de software kunnen leiden. ‘Denk bijvoorbeeld aan een gevoelige tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar dat zullen echt uitzonderlijke ingrepen zijn. Ze mogen niet gedreven worden door een mening’, stelt topman Johan Lema in De Tijd.

‘Kennis gaat niet verloren’

Een ander voordeel van de zelflerende software is dat het beheer van het fonds niet gebonden is aan één persoon of individu. ‘Als we een collega met pensioen zien gaan, verliezen we toch altijd een deel van ons collectief geheugen’, zegt Lema. ‘Bij deze software gaat de kennis niet verloren, en wordt de historiek steeds meegenomen’, vult de woordvoerder aan.

Het fonds zal Optimum Fund Enhanced Intelligence heten en richt zich vooral op vermogende beleggers die risico’s durven nemen. Minimaal moet er 10.000 euro ingelegd worden. KBC benadrukt dat de functie van fondsenbeheerder zeker niet zal verdwijnen. ‘Nee, er blijft nog steeds overzicht van een menselijk individu nodig’, verzekert de bank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20