Aramco stapt mogelijk in motorenfabriek van Renault en Geely

De Franse autofabrikant Renault en zijn Chinese collega Geely Automobile Holdings werken aan een deal om olieproducent Saudi Aramco aan te trekken als investeerder en partner in hun joint venture voor de ontwikkeling van efficiënte verbrandingsmotoren en hybride aandrijfsystemen. Dat hebben een aantal insiders gezegd. Aramco zou een belang van 20 procent krijgen in de Frans-Chinese joint venture die eerder al werd aangekondigd, maar nog niet operationeel is.

Waarom is dit belangrijk?

Grote oliemaatschappijen hebben de voorbije jaren al met autofabrikanten samengewerkt om duurzame brandstoffen en waterstofmotoren te ontwikkelen. Maar indien de collaboratie met Renault en Geely doorgaat, zou Aramco de eerste grote olieproducent worden die daadwerkelijk in de autoproductie investeert. Efficiënte verbrandingsmotoren moeten een antwoord vormen op de opkomst van elektrische wagens, die de vraag naar conventionele brandstoffen dreigt te doen afnemen.

Vijf miljoen exemplaren: Nog dit jaar zou de joint venture van start moeten gaan. Gemikt wordt op een jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan vijf miljoen uitstootarme en hybride motoren.

 • Renault en Geely zouden door de instap van Aramco elk een belang van 40 procent in het nieuwe bedrijf behouden.
  • Financiële details over de potentiële investering van Aramco in de joint venture zijn niet bekend.
  • De overeenkomst moet nog door de raden van bestuur van de twee autofabrikanten worden goedgekeurd.
  • In de loop van de volgende weken zouden de drie bedrijven meer informatie over het project bekendmaken.
 • De investering van Aramco zou worden gebruikt om de ontwikkeling van koolstofarme technologieën voor benzinemotoren te ondersteunen.
  • Aramco zou ook bijdragen aan onderzoek en ontwikkeling van aandrijftechnologieën, waarbij vooral gekeken zou worden naar oplossingen voor synthetische brandstoffen en waterstoftoepassingen.
  • Vorig jaar al had Aramco een partnerschap met Hyundai Motor aangekondigd voor onderzoek naar geavanceerde brandstoffen die in hybride motoren kunnen worden gebruikt om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.

Zuinige benzinemotoren: Toen Geely en Renault vorig jaar de nieuwe onderneming aankondigden, werd gewag gemaakt van zeventien fabrieken en drie centra voor onderzoek en ontwikkeling, waar in totaal ongeveer 19.000 arbeidsplaatsen zouden zijn betrokken.

 • Door de afsplitsing van zijn activiteiten op het gebied van verbrandingsmotoren wil Renault zich concentreren op de ontwikkeling van elektrische auto’s, in samenwerking met zijn Japanse partner Nissan Motor.
 • Geely kan door de overeenkomst met Renault anderzijds zijn partnerships buiten China verder uitbouwen. Eerder al had Geely met Mercedes-Benz een overeenkomst aangekondigd voor de ontwikkeling van hybride benzinemotoren. In het kader van die samenwerking heeft Geely ook een belang in de Duitse autobouwer genomen.
 • De joint venture van Geely en Renault is niet het enige bedrijf dat inzet op de opvatting dat zuinige hybrides deel zullen blijven uitmaken van de automarkt, ook al wordt de wereldwijde vloot elektrische wagens steeds verder uitgebreid.
  • Akio Toyoda, chief executive van Toyota Motor, heeft eerder al de verdere investeringen van zijn bedrijf in hybride wagens, zoals de Prius, al verdedigd.
  • Daarbij wees hij op het hoge prijsniveau waarmee elektrische voertuigen nog altijd worden geconfronteerd, terwijl ook de oplaadinfrastructuur voor die wagens nog altijd ruimschoots onvolledig blijft.

(fjc)

Meer
Auto
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Meer Auto