Tim Cook: “ Apple Watch is meest verkochte horloge ter wereld”

Tijdens de Apple Keynote van september jongstleden herhaalde Apple-baas Tim Cook nog eens dat de Apple Watch in 2016 de tweede meest verkochte horloge ter wereld was. Waarna hij er aan toevoegde “Vandaag is ze nummer 1 in de wereld”.
Daarna werd de naam ‘Apple Watch’ bovenaan een rangschikking afgebeeld, met daaronder een lijst waarin o.a. Rolex, Fossil, Omega, Cartier, Citizen werden vermeld.

Is een gadget dat amper 2 jaar bestaat er nu al in geslaagd de gevestigde waarden in de zeer traditionele uurwerkindustrie in verkopen voorbij te steken? Omdat Apple zelf nooit verkoopcijfers meedeelt, moeten studiebureaus ons het antwoord geven.

Apple Watch: een omzet van 4,9 miljard dollar

Volgens IDC en Canalys zou Apple in 2016 ruim 10 a 12 miljoen van die horloges hebben verkocht. Volgens Cook zouden er daar in 2017 nog eens 50% zijn bijgekomen, wat het totaal om en bij de 15 miljoen exemplaren zou brengen. Eén exemplaar kost minimum 330 dollar, wat de totale omzet van de Apple Watch rond de 4,9 miljard dollar brengt. Een gigantisch succes, dat vaak onderbelicht blijft. Ter vergelijking: Rolex liet in 2016 een omzet van 4,5 miljard optekenen.

Volgens een rapport van Parks Associates zag de luxehorlogesector zijn verkopen in 2016 met 14% dalen. Ook zou volgens hetzelfde onderzoeksbureau 9% van de Amerikaanse gezinnen in 2018 een smartwatch kopen. Tel daarbij dat Apple 57% van de markt voor smartwatches in handen heeft. Dat het bedrijf nu daadwerkelijk de globale numero uno inzake horlogeverkoop is geworden, zou dus best kunnen.

Josh Edelson / AFP

Hetzelfde trucje als met de iPhone

Apple haalt ook hier hetzelfde trucje uit, dat het jaar na jaar met de iPhone uithaalt. Telkens opnieuw worden aan de Apple Watch nieuwe innovaties toegevoegd, die eigenaars aanmoedigen om hun bestaande exemplaar te vervangen.

Zo werd de Apple Watch Serie 3 in september van een simkaart voorzien om met gsm-masten te kunnen communiceren zonder via de iPhone te moeten passeren. De gebruiker kan dus rechtstreeks telefoonoproepen en tekstberichten ontvangen.

Hermès en Nike

De nieuwe Apple Watch werd ook in een luxeversie uitgebracht die liefst 1.399 euro kost. Verder worden samenwerkingen met gevestigde waarden niet geschuwd. Zo wordt met het modehuis Hermès  samengewerkt om modellen met hoogwaardige armbanden op de markt te brengen. Een ander partnerschap loopt met Nike en mikt op de meer sportieve klanten. Die kunnen dan een Watch aanschaffen met felgekleurde armbanden, trainingsapps en gepersonaliseerde fitnessprogramma’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20