Apple kampt met tekort aan chips door 5G en hamstergedrag

Apple worstelt met een tekort aan chips die de batterijduur van de iPhone 12 regelen. Dat is een rechtstreeks gevolg van de eigen innovaties, en de coronacrisis.

De iPhone 12 is onderweg naar de brievenbussen, maar in Cupertino zitten ze met de handen in het haar. De chips die de batterij van de iPhone 12 moeten reguleren, zijn op dit moment namelijk bijzonder schaars.

Veertig procent meer chips nodig

Het lijdt geen twijfel dat bedrijven die chips maken, vooral Apple zullen willen bevoorraden. Taiwan Semiconductor Manufacturing, de hoofdleverancier van Apple, richt alle pijlen op de iPhone 12. Maar insiders daar weten dat de nieuwste worp van Tim Cook en co 40 procent meer chips vraagt dan zijn voorgangers. Boosdoener is de 5G-technologie.

Daarnaast is er ook een hamsterwoede aan de gang bij alle smartphonemakers. Door corona zijn er problemen met de toeleveringsstroom en dat zorgt toch voor wat angst bij de fabrikanten. Iedereen slaat dus massaal chips in en blijft zuinig met de bestaande voorraad.

iPhone 12 leveren

Maar voor Apple is het nu wel erg belangrijk dat de chips blijven toekomen. De iPhone 12 moet in november leverbaar zijn en er zijn nu al geruchten over vertragingen. Batterijmanagement ligt net in deze nieuwe smartphone erg moeilijk en is cruciaal voor het succes van het toestel.

Apple koopt in bij verschillende leveranciers, zoals Taiwan Semiconductor, maar ook bij bijvoorbeeld Texas Instruments. Daarnaast werkt Cupertino ook aan een eigen chip. Het kocht daarvoor software en technologie van Dialog Semiconductor. Die deal was 600 miljoen dollar waard, maar moet een deel van het chipprobleem oplossen. Dat is echter een plan voor de relatief lange termijn.

Resultaten Apple

Tegelijk kampt Apple met de slechtste verkoopresultaten in China sinds 2014. Investeerders zijn bang dat Apple daar zijn momentum kwijtraakt. De Chinezen kopen steeds meer bij de nationale rivaal Huawei. Ook Xiaomi, een relatief nieuwe speler, scheert hoge toppen in een van grootste verkoopmarkten voor Apple.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20