Apple verkoopt minder iPhones en meer Macs

Het aandeel van Apple ging nabeurs 3,71 procent hoger. Het bedrijf van Tim Cook haalt de winst dit kwartaal alvast niet uit de nieuwe iPhone 12.

In eerste instantie is er relatief goed nieuws voor investeerders. De winst per aandeel ging naar 73 dollarcent per stuk. Dat is beter dan de analisten hadden geschat, die pinden het aandeel op 70 dollarcent.

iPhone 12

De iPhone is het paradepaardje van Apple op dit moment, maar de verkoop zit vooralsnog ietwat in het slop. Jaar op jaar daalde de winst op iPhones met 20,7 procent, van 28 miljard dollar naar 26,44 miljard in het derde kwartaal van 2020.

CEO Tim Cook leek weinig bezorgd in het kwartaalpraatje. De iPhone-verkoop in China is een zwak punt voor Apple, want die daalde van 11,1 miljard dollar naar 7,95 miljard. Dat is een vermindering van 28 procent over een jaar. ‘We hebben vertrouwen dat we in het eerste kwartaal van 2021 opnieuw zullen groeien’, klonk het bij Cook.

Toch lijken investeerders reikhalzend uit naar de verkoop van de iPhone 12 in het komende jaar. Die werd in oktober nog voorgesteld. De smartphone heeft namelijk 5G aan boord en dat zal hem voor nieuwe klanten aantrekkelijk maken, denkt Cook. ‘We denken dat we net op het juiste moment komen met 5G’.

iPads overtreffen verwachtingen

Die iPhone-verkoop is de reden voor de daling van de omzet van Apple, maar zowat alle andere producten zitten in de lift. Zo steeg de omzet op Macs met 28 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook de verkoop van iPads blijft goed voor de zekerheid: Apple trekt maar liefst 46 procent meer omzet uit de tablets.

Ook een opsteker: de diensten van Apple, zoals Music en cloudservices hebben op jaarbasis 16,3 procent meer opgebracht. Apple mikt op lange termijn ook op die diensten om die omzet te blijven garanderen. Goed nieuws voor Palo Alto dus.

Apple-chips

Cook sloot zijn babbel af zonder toekomstprognoses. Dat vond de Apple-baas in de huidige coronacontext niet haalbaar. Het is al het derde kwartaal waarbij Apple geen prognoses meegeeft. Maar dat er nog veel in de pijplijn zit, is wel duidelijk.

‘Zonder teveel weg te willen geven, kan ik zeggen dat er nog wat spannende dingen aankomen dit jaar’, zei Cook. Daarmee hint hij wellicht op in-house gemaakte chips voor Mac.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20