Patriottisme in China: Verkoop Huawei: +66%, Apple: -28%

De Chinese smartphonemaker Huawei heeft de verkopen van zijn toestellen in het derde kwartaal van dit jaar in eigen land met 66% zien stijgen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het onafhankelijk onderzoeksbureau Canalys. Marktanalisten van Canalys zien in die stijging een wraakactie van Chinese consumenten tegenover het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Ze verwachten dat de gevolgen van die handelsoorlog voor Amerikaanse bedrijven in de toekomst verwoestend zullen zijn omdat de Chinezen zich steeds meer patriottisch opstellen en voor binnenlandse producten zullen kiezen.

De verkoop van Huawei-smartphones in China steeg in het derde kwartaal met 66%. Een kwartaal eerder waren de verkopen al met 31% gestegen.

Het is net tussenin die twee kwartalen dat de handelsoorlog escaleerde en de VS een reeks Chinese bedrijven aanduidde die het verbood om zaken te doen in de VS.

Chinese consumenten reageerden door Amerikaanse producten, zoals Apple iPhones, in te ruilen voor producten van eigen makelij. Een tendens die ook de volgende kwartalen verder dreigt uit te breiden.

Huawei positioneert zich als slachtoffer én 5G-specialist

Zoals duidelijk wordt in onderstaande grafiek, was de periode juli-september 2019 vernietigend voor de belangrijkste rivalen van Huawei, waaronder Vivo, Oppo, Xiaomi, maar vooral Apple. Huawei zet ook andere Chinese merken onder druk. Dat heeft alles te maken met de voorsprong die het bedrijf heeft uitgebouwd in 5G-technologie.

In totaal werden 97,8 miljoen smartphones verscheept. Dat is een daling van 3% ten opzichte van de 100,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Apple zag zijn verkopen in China met 14% dalen in het tweede kwartaal en met 28% in het derde kwartaal.

Huawei positioneert zich wel degelijk als een slachtoffer van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De retailpartners van de Chinese telecomreus koppelen het bedrijf in hun communicatie aan patriottisme. Op die manier hoopt men via advertenties een ​​groeiende groep Chinese consumenten te bereiken. Die wordt aangemaand om met politieke factoren rekening te houden wanneer men tot een aankoop overgaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20