Apple, Google en Amazon zijn drie meest waardevolle merken ter wereld

Apple, Google en Amazon zijn de drie meest waardevolle merken ter wereld. Dat blijkt uit het 2018 Best Global Brands rapport van merkenspecialist Interbrand. De luxe- en retailsector scoren best in het rapport, dat aan zijn 19de editie toe is.   

Interbrand houdt rekening met drie factoren om de waarde van een merk te bepalen:

de financiële prestaties van de merkproducten,

– de rol die een merk speelt in aankoopbeslissingen.

– het concurrentievermogen van een merk en zijn vermogen om loyale klanten te maken, met andere woorden klanten die ook in de toekomst klanten zullen zij.

Apple en Google houden nu al zes jaar lang de eerste twee plaatsen vast. De waarde van het merk Apple zou volgens Interbrand ondertussen 214 miljard dollar bedragen, de waarde van het ‘brand’ Google wordt op 155 miljard dollar geschat, dat van Amazon op 100 miljard.

Twee merken zijn volledig nieuw in de lijst: het muziekplatform Spotify maakt zijn entree op plaats 92, terwijl Subaru binnenkomt op plaats 100.

Een aantal merken maken een comeback. Vooral de rentree van Chanel (plaats 23) valt op. Het modebedrijf was de laatste keer in 2009 in de lijst gesignaleerd. Ook Hennessy (plaats 98) en Nintendo (plaats 99) komen terug en haalden hun laatste notering in respectievelijk 2009 en 2014.

Amazon is snelst groeiende merk

De snelst groeiende merken dit jaar zijn Amazon (56% groei in merkwaarde), Netflix (45%), Gucci (30%), Salesforce.com (23%), en Louis Vuitton (23%).  Facebook, dat zes jaar lang het snelst groeiende merk was moet dit jaar 6% van zijn waarde inleveren. 

Meer dan de helft van alle merken die de top 100 haalden komen uit vijf sectoren: automotive (16), technologie (13), financiële diensten (12), luxe (9), en FMCG (Fast-Moving Consumer Goods (9)). 

De snelst groeiende sector is dit jaar de luxesector, die 42% hoger noteert dan een jaar geleden en de plaats van retail inneemt dat een indrukwekkende groei van 36% laat optekenen.

De gecombineerde waarde van alle merken overstijgt de 2.000 miljard dollar, 7,7% meer dan een jaar eerder.

Nederland heeft 3 vertegenwoordigers, België geen…

De top 100 telt exact 51 Amerikaanse merken, 37 Europese en 12 Aziatische merken. Mercedes (8), BMW (13) en Louis Vuitton (18) zijn de meest waardevolle Europese merken. Op de ongenaakbare Verenigde Staten na, zijn Duitsland en Frankrijk de landen met de meeste merken in de rangschikking, ze hebben er elk 9. Nederland heeft drie merken in de top 100. Philips staat op 43, Heineken op 87 en Shell op 89. Ons land heeft geen enkel merk dat de lijst haalt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20