Apple gaat geld verdienen aan klimaatwijziging

Er wordt algemeen aanvaard dat de klimaatverandering een bijzonder zware kost veroorzaken, maar het probleem kan ook een aantal opportuniteiten bieden. Dat blijkt ook uit dossiers die bedrijven uit de hele wereld en een brede waaier van industrieën bij de Britse organisatie Carbon Disclosure Project (CDP) hebben ingediend.

Onder meer technologiebedrijven zoals Apple, Alphabet en Microsoft, maar ook ondernemingen zoals L’Oreal, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Nestle, China Mobile of Mitsubishi Electric maken gewag van belangrijke zakelijke kansen die door de strijd tegen de opwarming van de aarde kunnen worden gecreëerd, maar ook aanzienlijke lasten waarmee rekening zal moeten worden gehouden.

Natuurrampen

Apple benadrukt daarbij ervan overtuigd te zijn dat zijn iPhones een belangrijk instrument kunnen zijn om slachtoffers van natuurrampen te helpen. “Naarmate de wereld steeds meer met extreme weersomstandigheden wordt geconfronteerd, zal het publiek ook een grotere appreciatie krijgen voor de onmiddellijke en overvloedige beschikbaarheid van betrouwbare mobiele computer-apparaten,” voert Apple aan. “Een grotere klantentrouw en een sterkere vraag naar onze producten zouden daarbij op onze merkwaarde een positieve impact van 920 miljoen dollar kunnen hebben.”

Het concern erkent dat de klimaatverandering de bedrijven ook voor belangrijke problemen kan plaatsen. “Enerzijds is er de impact die aan de klimaatverandering zelf moet worden toegeschreven, maar men moet ook rekening houden met de reacties van de overheid op het probleem,” aldus de onderneming.

“Onder meer de voorraadketen en de logistiek kunnen de onderneming voor een aantal problemen stellen, net zoals de verhoogde energiekosten, al kan dat onder meer met eigen duurzame energieprojecten – zoals zonnepanelen – gedeeltelijk worden opgevangen. Tegelijkertijd moet gevreesd worden voor reputatieschade wanneer het bedrijf niet aan de verwachtingen van het publiek op het gebied van duurzaamheid zou kunnen voldoen.”

Rating

Alphabet, het moederbedrijf van Google, spreekt zich gelijkaardige bewoordingen uit. “Indien onze gebruikers ons platform Earth Engine erkennen als een belangrijk hulpmiddel om onderzoek te verrichten naar natuurlijke hulpbronnen en het klimaat, kunnen wij rekenen op een hogere klantentrouw en een grotere merkwaarde,” aldus Alphabet.

Uit de ingezonden dossiers blijkt de brede impact die de klimaatverandering op het bedrijfsleven kan hebben. Daarbij wees de Britse winkelketen Sainsbury erop dat een aantal filialen van de groep in potentiële overstromingsgebieden zijn gelegen. Elke winkel moet daarbij volgens het bedrijf met een schadepost tot 3 miljoen pond rekening houden.

Anderzijds benadrukt het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney dat er met een dalende ticketverkoop rekening moet worden gehouden, aangezien de hogere temperaturen het publiek zouden kunnen afschrikken om zijn themaparken te bezoeken. Drankenproducent Coca-Cola erkent zich zorgen te maken over een dreigend tekort aan water.

In totaal hebben bijna zevenduizend bedrijven bij het Carbon Disclosure Project een dossier ingediend. De organisatie heeft op basis van die informatie een evaluatie met een bijhorende rating gemaakt. Daarbij bleek dat slechts 2 procent van de bedrijven een hoogste rating kreeg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20