Apple bevestigt: “iPhones zullen USB-C-oplaadpoort krijgen”

Apple zal zich niet langer verzetten tegen de nieuwe Europese wetgeving die een USB-C-oplaadpoort verplicht maakt voor elektronische apparaten vanaf 2024. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Wanneer de eerste iPhone met USB-C op de markt zal komen, is voorlopig wel nog niet duidelijk.

De plannen van de Europese Unie om één universele oplader te implementeren voor alle smartphones dateert al van meer dan tien jaar geleden. Het voorstel kreeg echter meteen veel weerstand van Apple. Zij vonden namelijk dat zo’n wet innovatie in de weg stond. Europa dreef echter jaren later zijn zin toch door. In februari 2021 keurde het Europees Parlement een resolutie goed die wethouders aanspoort om een universele norm voor oplaadkabels vast te leggen. Daarna ging de zaak naar de Europese Commissie die die resolutie moest omzetten in een wet. Het delicate onderwerp bleef echter aanslepen. Uiteindelijk duurde het tot 7 juni voor EU-wetgevers en de 27 lidstaten een definitief besluit hebben genomen over de kwestie.

Dat wetsvoorstel werd begin oktober door een overgrote meerderheid in het Europees Parlement goedgekeurd. En nu hebben ook de ministers van Milieu uit de lidstaten van de EU hun akkoord gegeven. Het enige wat nu nog nodig is, is dat de parlementsvoorzitter Roberta Metsola en een vertegenwoordiger van de Raad van de EU – momenteel in handen van Tsjechië – het wetsvoorstel ondertekenen. Daarna moet het gepubliceerd worden in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Apple

Het nieuwe wetsvoorstel maakt USB Type-C vanaf eind 2024 de gemeenschappelijke oplaadpoort in de EU. Daardoor treffen de regels vooral Apple, dat voorlopig voor zijn iPhones nog gebruikt maakt van zijn eigen Lightning-oplaadpoort. “Natuurlijk zullen we ons aan de nieuwe wet moeten houden”, zei Apple-topman Greg Joswiak in een panelgesprek met The Wall Street Journal als antwoord op de vraag of het bedrijf zal overstappen op USB-C.

Meer uitleg gaf Joswiak voorlopig nog niet. Er waren eerder al geruchten dat het bedrijf onderzoekt om een USB-C-oplaadpoort al te integreren voor de iPhone 15-reeks, die in het najaar van 2023 uitkomt. In theorie heeft Apple echter nog tijd tot de release van de iPhone 16-serie een jaar later. Het is ook nog niet duidelijk of enkel iPhones in Europa USB-C zullen krijgen, of alle iPhones wereldwijd.

Beluister het gesprek hier:

Meer