Europese Commissie verplicht alle producenten van smartphones om universele oplader te gebruiken

Geen miserie meer, omdat niemand een oplader voor je iPhone of Samsung heeft: er komt één universele oplader voor alle toestellen. Het lijkt een detail, maar het is niets minder dan een revolutie voor de consument.

  • Vandaag in het Berlaymontgebouw in Brussel roept de Europese Commissaris Thierry Breton triomfantelijk de pers samen, om met naast hem de producenten, die nieuwe eengemaakte oplader aan te kondigen. Triomf dus, met een blauwe vlag met gele sterren op de achtergrond.
  • Enige kanttekeningen zijn hier wel nodig. U mag daarbij gerust een déjà vu hebben: de échte vraag hier is waarom het zo lang duurde, voor die universele oplader er kwam. Want nu meer dan 12 jaar geleden, in 2009, kondigde de EU-commissie al triomfantelijk zo’n oplader voor allen aan.
  • Toen, in 2009 verzamelde EU-commissaris Günther Verheugen, een Duitser, alle producenten die plechtig beloofden met één oplader te komen. De meesten hielden hun woord, zowat alle Android-toestellen gingen over op micro-USB als de norm, om op te laden. Het werd de de facto-norm voor de goedkopere toestellen.
  • En uiteraard volgde Apple helemaal nietzij gebruikten achterpoortjes in de deal met de EU om netjes bij hun eigen systeem te blijven, van iets grotere plugs, dat Lightning heet. Zogezegd moest dat systeem blijven bestaan “om innovatie te kunnen blijven garanderen”.
  • De Commissie had agressief kunnen optreden, maar deed dat niet. Liever herhaalden ze het succes van hun zet, namelijk dat alle Android-producenten toch tot één kabel waren gekomen. Daarover gaf de opvolger van Verheugen, Antonio Tajani, triomfantelijke persconferenties.
  • In werkelijkheid lieten ze Apple ontsnappen. Daar kwam flink wat lobbywerk aan de pas. Apple verdient immers miljarden aan hun eigen opladers, die ook bijzonder vaak stuk gaan.
  • Dit tot woede van het Europees Parlement, waar wel een paar mensen wakker werden: had de Commissie niet één oplader beloofd? De Commissie kwam eindelijk onder druk, met dank aan een paar oplettende parlementsleden, in 2019.
  • Uiteindelijk moest de nieuwe Commissie, onder leiding van Ursula von der Leyen, wel iets doen: de belofte was gemaakt. In hun ‘Circulair plan voor de economie’ dook de belofte van één universele oplader weer op, Maar toen kwam Covid, en viel de zaak weer stil.
  • Vandaag komt het dus opnieuw op het voorplan, het is afwachten of Apple nu eindelijk hun miljardenwinst op de kabeltjes wil lossen.
Meer