Gemeenschappelijke oplader voor alle smartphones komt (eindelijk) naar Europa, tot groot ongenoegen van Apple

Een strijd die al bijna tien jaar op het hoogste Europese niveau wordt gevoerd, staat op het punt te worden beëindigd. De Europese Commissie bereidt wetgeving voor om een gemeenschappelijke oplader voor alle smartphones en andere elektronische apparaten in de EU in te voeren.

Het plan om een gemeenschappelijke oplader voor alle mobiele telefoons en andere elektronische apparaten in te voeren, wordt eindelijk werkelijkheid. Het idee ontstond meer dan tien jaar geleden in het brein van de Bulgaarse politici Solomon en Gergana Passy en werd later opgepikt door de voormalige Duitse EU-commissaris voor Industrie en Ondernemerschap, Günter Verheugen.

Milieuvoordelen en gemak voor de consument

Vorig jaar stemde een overweldigende meerderheid van de wetgevers in het Europees Parlement voor de inwerkingtreding van wetgeving die dit faciliteert. Zij noemden de milieuvoordelen en het gemak voor de consument als de belangrijkste voordelen van het initiatief.

Volgens Euractiv werkt de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, momenteel aan de wetgeving. De details zijn nog niet bekend, maar het zou tegen september klaar moeten zijn.

Er zijn momenteel drie hoofdtypes laders op de Europese markt. Volgens een studie die de Commissie in 2019 heeft laten uitvoeren, had 79 procent van de in 2018 in de EU verkochte mobiele telefoons een USB micro-B- of USB-C-connector en 21 procent een Lightning-connector.

Verzet van Apple

Aangezien Lightning door Apple voor de meeste van zijn producten wordt gebruikt, zal vooral het Apple-merk kwalijke gevolgen van de nieuwe Europese wetgeving ondervinden. Wel moet worden opgemerkt dat de Lightning-kabel kan worden aangesloten op een oplader met een USB-C-poort.

Apple heeft zich lang verzet tegen de invoering van een gemeenschappelijke oplader in Europa, met het argument dat dit consumenten ertoe zal aanzetten nieuwe opladers te kopen, waardoor een “berg van elektronisch afval” zou ontstaan. De multinational is ook van mening dat een dergelijke stap “innovatie zal schaden”.

Apple heeft ook verklaard dat de industrie van nature in de richting van een USB-C-oplossing evolueert, zodat een directe regulering overbodig zou zijn.

(lb, am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20