Appartementen aan de kust worden terug goedkoper

Uit een onderzoek van Realo blijkt dat de gemiddelde prijs van een appartement in Belgische kustgemeentes daalde met 0,67 procent.

Waarom is dit belangrijk?

De lockdowns in de coronacrisis deden mensen snakken naar ademruimte. Er kwam een stormloop op gang naar appartementen aan de kust, waardoor de prijs de lucht inschoot. Nu lijkt die storm gaan liggen.

In het nieuws: Voor wie een appartement wil kopen aan de kust is het nu het moment om de markt in de gaten te houden. De gemiddelde prijs voor een appartement zakt terug.

  • West-Vlaanderen is nog steeds de goedkoopste provincie in Vlaanderen om een woning te kopen. Eind 2022 kostte een vierkante meter gemiddeld 1.543 euro, het gemiddelde voor heel Vlaanderen staat op 1.829 euro.
  • Voor appartementen ligt het anders. De prijzen hiervan duwen het gemiddelde van West-Vlaanderen net omhoog.

COVID exit

  • Maar nu lijkt het gedaan met de stijgende prijzen. In het laatste kwartaal van 2022 werd een vermindering in de gemiddelde prijs van een appartement aan de kust opgemerkt van 0,67 procent.
  • Tegelijkertijd werden de appartementen in het binnenland van West-Vlaanderen nog steeds duurder. Die prijzen stegen met 0,36 procent.
  • “Vandaag zien we zo goed als geen verschil meer in de prijsevolutie van appartementen aan de kust tegenover de rest van de provincie.” zegt Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo.
  • Enkel in Knokke-Heist blijven de prijzen stijgen, al is dit wel aan een veel lager tempo dan eerder dat jaar. De prijzen stegen het laatste kwartaal met 3 procent. Over heel 2022 stegen de prijzen met 17 procent.

West-Vlaams binnenland

  • In Kortrijk stegen de huizenprijzen het sterkst, met maar liefst 12 procent in 2022. De prijzen van de appartementen in de stad stegen niet mee, en daalden 1,76 procent.
  • In Roeselare steeg de prijs van appartementen wel. Doorheen heel 2022 met maar liefst 12 procent, al is ook hier het grootste deel van de stijging toe te schrijven aan het eerste deel van het jaar.

(as)

Meer