Antwerp Airport ziet hoopvolle tekenen van herstel

Luchthaven Antwerp Airport heeft het voorbije jaar opnieuw hoopvolle resultaten geboekt. Dat zegt het bestuur van de Antwerpse luchthaven. In totaal werden het voorbije jaar op Antwerp Airport 147.000 reizigers geteld. Dat betekende nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen er 88.000 passagiers werden opgetekend.

Toch blijft de impact van de coronapandemie bijzonder goed merkbaar. Drie jaar geleden, toen van het virus Covid-19 nog geen sprake was, kon de Antwerpse luchthaven nog 305.000 passagiers verwelkomen.

Niet-essentiële reizen

“De luchthaven van Antwerpen werd ook tijdens de eerste maanden van vorig jaar door de coronacrisis opnieuw zwaar getroffen”, erkent de luchthavendirectie. “Door de stijgende cijfers van de coronabesmettingen en een nieuwe lockdown waren niet-essentiële reizen tot de derde week van april verboden.”

“Hierdoor kon TUI Fly pas eind april met zijn eerste vluchten naar vijf Spaanse bestemmingen starten. Dit was duidelijk in de cijfers terug te vinden. De eerste zes maanden van het jaar werden op Antwerp Airport immers slechts 39.000 passagiers geteld.”

Vanaf juli kwamen er echter meer vluchten op het programma en vloog TUI Fly opnieuw naar zeven van de tien bestemmingen die de maatschappij vanop Antwerpen had gepland.

“Dit was ook het begin van een mooi herstel”, zegt Eric Dumas, chief executive van Antwerp Airport. “In juli, augustus en september kon de luchthaven 61.000 passagiers ontvangen. Dat was 114 procent meer dan in de zomer van het jaar voordien.”

Ook na de zomer zette het herstel door. In november kende Antwerpen een succesvolle herstart van vluchten naar Nador en Tanger, maar deze verbindingen moesten na enkele weken weer worden stopgezet omdat Marokko reisbeperkingen had opgelegd.

Hoopgevende resultaten

“Over het hele jaar heeft de luchthaven hoopgevende resultaten laten optekenen”, zegt Eric Dumas nog. “Wanneer we naar de tweede jaarhelft kijken, vielen de trafieken tegenover twee jaar voordien – voor de uitbraak van de coronapandemie – met 38 procent terug.”

“Indien het herstel zich op die manier verder doorzet en ook de vluchten naar Innsbruck, Nador en Tanger weer opstarten, kunnen we dit jaar een mooi resultaat verwachten. We blijven optimistisch.”

Dit jaar vliegt TUI Fly vanuit Antwerpen opnieuw naar alle tien geplande bestemmingen. Daarnaast legt ASL Fly Executive tussen midden januari en eind maart ook twee keer per week een verbinding in naar Innsbruck.

De luchthaven kon het voorbije jaar tevens met uitstekende stiptheidscijfers uitpakken. Er kon immers worden gemeld dat 97 procent van de vluchten op tijd vertrokken.

“Reizen vanuit een regionale luchthaven heeft alleen maar voordelen”, benadrukt Dumas. “De passagier reist niet alleen ontspannen en in een veilige omgeving, maar zijn vlucht vertrekt ook bijna altijd op tijd.”

Het zakelijke segment heeft zich eveneens bijzonder goed hersteld. In juni bereikten de zakenvluchten weer het niveau van drie jaar geleden. Vanaf de zomervakantie lagen de cijfers gemiddeld zelfs 6 procent hoger dan voor het uitbreken van de coronapandemie.

“Dit geeft opnieuw aan de sterke verankering van de zakelijke vluchten op de Antwerpse luchthaven”, luidt het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.