Vrees voor regulering: kan crypto nu nog verboden worden? (2)

Er zijn nog een pak horden te nemen voor cryptomunten algemeen aanvaard en gebruikt worden. Eén vrees waarmee (vooral) particuliere beleggers kampen: zal de industrie niet in de wieg doodgeknepen worden door de regeldrift van overheden wereldwijd? Om de zaken eens op een rijtje te zetten had Business AM een gesprek met fiscaal advocaat Thomas Spaas – kenner ván en gespecialiseerd ín de crypto-industrie, verwoed twitteraar, Antwerpenaar. We keken naar verleden, heden en toekomst van crypto-regulering. Tweede deel: het heden.

Het is intussen een gekend scenario: China, altijd gretig om met de spierballen te rollen, kondigt aan zwaar op te treden tegen de crypto-industrie. Vervolgens crasht de cryptomarkt. Of: de Financial Times bericht met sardonisch genoegen over de zoveelste staat die stappen onderneemt tegen Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs. Of: er sijpelt een bericht binnen over de EU die wat flinker wil gaan optreden tegen crypto-transacties …

Hoe kijkt Europa eigenlijk naar crypto?

Thomas Spaas: “In Europa is al het toekomstige bedreigend, hè? Alles is een gevaar. En het is ook vanuit die security-optiek dat men naar crypto kijkt: hetgene dat we niet begrijpen, verbieden we maar, of proberen we ten minste aan banden te leggen.”

Er wordt veel gepubliceerd over crypto door de Europese instellingen.

“De hoeveelheid aandacht die crypto krijgt van de Europese instellingen, vergeleken met de hoeveelheid aandacht die ze besteden aan de klassieke financiële sector – dat ligt niet in verhouding. En waarom is dat zo? Omdat Europa niet zo veel te zeggen heeft over de klassieke financiële sector. Duitsland beschermt zijn banken, Frankrijk beschermt de Franse banken, you name it. Dus de EBA, die houdt zich dan bezig met schattingen van huizen. Maar: crypto is nóg gemakkelijker, hè. Want op crypto kun je schieten zonder dat er direct een verdediger opstaat.”

Het is politiek lonend om stoere taal te spreken over het aanpakken van crypto?

“Het wás politiek lonend, ik denk dat we in de verleden tijd spreken. Je kan je namelijk afvragen: naarmate meer mensen crypto hebben – 10-20% van de bevolking nu misschien al – is het dan nog wel zo politiek lonend om altijd volledig in de aanval te gaan tegen heel die crypto-industrie? Veel mensen die ermee bezig zijn, en zich registreren bij een cryptobeurs om een portefeuille te openen, weten intussen ook dat niet alles wat daarover gezegd wordt, waar is. Zij zien ook dat er wel antiwitwasmaatregelen worden genomen, en dat er wél cliëntidentificatie is. Ik heb bijvoorbeeld een portefeuille bij platform Kraken. Mensen worden bijna tot op hun ondergoed uitgekleed om daar een account te mogen openen.”

Wat moeten we in de gaten houden?

“Je hebt de verschillende antiwitwasreguleringen, die elkaar nu in snel tempo opvolgen; de antiwitwaswetten. De ene regulering is nog niet geïmplementeerd of de volgende zit al in de pijplijn. En er gaat nog een aardig robbertje gevochten worden, want als je de jongens laat doen, dan krijgen we een Europees vermogenskadaster, waarin alles staat. Willen ze inzichten in ieders cryptoportefeuille? Uiteraard willen ze dat. Ze willen dat iedereen alles meldt, natuurlijk. Misschien gaan ze zelfs daarin slagen, hè, dan hebben ze crypto een beetje doodgeknepen in Europa. Ik zie ze daar perfect toe in staat. Net zoals ze meer greep hebben gekregen op genetisch gemodificeerde gewassen. Het zou straf zijn, want het gaat echt niet meer over een marginale groep; laat ons niet vergeten wie er allemaal al crypto heeft. Maar: we kunnen het niet uitsluiten dat ze harder gaan optreden.”

Is er nog een maar, of besluiten we het Europahoofdstuk met deze pessimistische gedachte?

“Maar: de grote spelers, de beurzen die al compliance-stappen ondernomen hebben, zijn hier wellicht op voorbereid.”

Binance

U had het over beurzen, specifiek de cryptobeurs Kraken. Het platform Binance is een ander verhaal.

“Binance hoort bij de eerste generatie beurzen. En waarom gingen – of gaan – mensen naar Binance? Mensen gaan naar Binance omdat ze daar tokens kunnen kopen die je op een andere plek niet kunt kopen. Ze gaan naar Binance omdat ze daar bepaalde producten met leverage kunnen traden. Of dat ze aan margin trading kunnen doen. Dus bepaalde posities kunnen innemen, met andere woorden, die ze niet kunnen innemen bij de andere. Of bepaalde tokens kopen, die elders niet worden aangeboden.”

“Maar Binance heeft altijd een beetje van twee walletjes willen eten. In die zin dat ze zeiden: ‘net zoals bij die anderen kunt u naar ons overschrijven, en wij doen alles, hè?’ Maar ze bleven toch een beetje alternatief: ze hadden bijvoorbeeld niet echt een vast hoofdkwartier. Dus die probeerden zo de vrijheid-blijheid te hanteren. En dan toch nog deftig genoeg dat banken niet elke overschrijving van en naar Binance zouden weigeren.”

Wat is dan het probleem dat overheden hebben met Binance?

“Ik denk dat het probleem met Binance het volgende is: dat veel tokens die ze aanbieden, en zeker in 2014, 2018, in veel landen als securities worden beschouwd, onderhevig aan een prospectusverplichting bijvoorbeeld. Wat antiwitwas betreft, zie ik geen verschil met andere beurzen, de vraag is natuurlijk of ze ernaar handelen.”

Coinbase moest al zijn zaakjes op orde hebben voor de Amerikaanse beursgang.

“Bijvoorbeeld. Of Kraken, dat ervoor gekozen heeft om samen te werken met een Duitse bank. Zo zijn ze aan een soort van gereguleerd statuut geraakt. Bitstamp, die andere grote speler, heeft dan weer in Luxemburg gekozen voor het statuut van betaalinstelling. Een andere oplossing dan Kraken, maar weer anticiperend op komende regulering.”

Die “heksenjacht” tegen Binance is dus ergens wel gerechtvaardigd?

“Ik ben advocaat, geen rechter, maar: ik vind het ergens wel begrijpelijk.”

In het laatste deel van deze interviewreeks gaan we in op de toekomst van de crypto-regulering: kunnen cryptomunten ooit nog helemaal verboden worden? En wat met de blockchaintechnologie?

Lees ook:

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.