Angst dat taliban biometrische systemen gebruiken om VS-medewerkers te identificeren groeit

De taliban hebben naar verluidt HIIDE-apparaten in beslag genomen. Dat zijn draagbare apparaten die de identiteit van mensen kunnen vaststellen en verifiëren aan de hand van drie afzonderlijke biometrische kenmerken: de iris, een vingerafdruk en gezichtsherkenning.

Terwijl de taliban door Afghanistan trokken, hebben zij een voorraad wapens buitgemaakt die de VS aan de Afghaanse veiligheidstroepen hadden geleverd. Er is ook groeiende bezorgdheid over de biometrische systemen die ze in beslag hebben genomen.

“Wij hebben begrepen dat de taliban nu waarschijnlijk toegang hebben tot verschillende biometrische gegevensbanken en apparatuur in Afghanistan”, zegt Human Rights First, een Amerikaanse NGO, op maandag tegen de Independent.

“Deze technologie omvat waarschijnlijk toegang tot een database met vingerafdrukken en irisscans. Het apparaat is ook uitgerust met gezichtsherkenningstechnologie.”

Risico op wraakactie van de taliban

Militaire functionarissen vertelden The Intercept dat de taliban vorige week biometrische apparaten in beslag hebben genomen die bekend staan als HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment).

Deze apparaten bevatten gegevens zoals irisscans, vingerafdrukken en biografische informatie. Ze worden ook gebruikt om toegang te krijgen tot gecentraliseerde databases.

Biometrische gegevens over Afghaanse burgers zijn naar verluidt op grote schaal verzameld en gebruikt in identiteitskaarten. Activisten vrezen dat de informatie gebruikt zal worden om Amerikaanse collaborateurs te identificeren en kwetsbare groepen aan te vallen.

Het zou niet de eerste keer zijn. In 2016 gebruikten opstandelingen tijdens een massa-ontvoering in de Afghaanse stad Kunduz een biometrisch systeem van de overheid. Zo konden ze controleren of buspassagiers leden van de veiligheidstroepen waren.

De taliban doodden vervolgens 12 van die passagiers, meldde de nieuwswebsite TOLOnews destijds.

Human Rights First heeft handleidingen uitgegeven in het Engels, Pashto en Dari over hoe de herkenning op basis van biometrische gegevens kan worden omzeild. Maar de NGO waarschuwt dat het om de tuin leiden van de technologie moeilijk en riskant is.

(lb)

Lees ook: Boerkaprijzen in Afghanistan vertienvoudigd sinds de terugkeer van de taliban

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20