Amsterdam wil zijn binnenstad grondig opkuisen; toerisme mag leefbaarheid niet langer aantasten

Amsterdam wil de overlast in zijn stadscentrum aanpakken. De Nederlandse hoofdstad kijkt daarbij naar een reeks mogelijkheden om de oorzaak van de problemen aan te pakken. Dit moet niet alleen de leefomstandigheden in de stad verbeteren, maar moet ook het imago van de Nederlandse metropool helpen oppoetsen. Toeristen blijven welkom, maar hun aanwezigheid mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid van de stad.

Waarom is dit belangrijk?

Amsterdam geniet bij buitenlandse toeristen een grote populariteit. Maar die interesse wordt niet alleen door traditionele culturele en toeristische attracties gedragen. Veel bezoekers hebben ook andere beweegredenen, die echter vaak tot overlast leiden. Daarmee wil het Amsterdamse stadsbestuur nu komaf maken.

Aanpak van drugsoverlast blijft prioriteit: De aanpak van de drugsoverlast wordt een belangrijke pijler van de strategie om het stadscentrum van Amsterdam op te poetsen.

  • Het stadsbestuur van Amsterdam zou onder meer van plan zijn de consumptie van marihuana in delen van de oude binnenstad te verbieden.
  • De beruchte coffeeshops waar de recreatieve drug te koop wordt aangeboden, zullen weliswaar blijven bestaan, maar het verbruik van wiet op straten en pleinen zou niet langer worden getolereerd. Inbreuken zouden met zware boetes worden bestraft.

Coronacrisis zorgde voor relatieve rust: Daarnaast worden nog een aantal maatregelen overwogen om diverse aspecten van de overlast in de binnenstad aan te pakken.

  • De inwoners van het Amsterdamse stadscentrum bleken in sterke mate genoten te hebben van de beperkingen die tijdens de coronapandemie werden opgelegd. De ingrepen maakten immers op slag een einde aan de grote toeristenstromen die traditioneel door de verlokkingen van de onderbuik van de Nederlandse hoofdstad worden aangetrokken.
  • Amsterdam beschikt over een sterke toeristische en culturele aantrekkingskracht, maar een deel van de bezoekers toont vooral interesse voor de lokale tolerantie voor prostitutie en softdrugs. Dat heeft een negatieve impact gehad op het imago van de stad, maar de lokale autoriteiten zijn van plan om daaraan snel een einde te maken.
  • Er wordt een campagne opgezet om bepaalde categorieën reizigers af te raden naar Amsterdam af te zakken. Die acties worden in eerste instantie vooral op de Britse markt gericht. De Amsterdamse autoriteiten zeggen immers dat de meest luidruchtige toeristen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Nederlandse hoofdstad komen afgezakt.
  • De stad wil ook beperkingen opleggen aan kroegentochten en vrijgezellenfeesten. Men denkt er tevens aan om het aantal riviercruises te verminderen. Mogelijk wordt ook de prostitutiewijk van de Walletjes verplaatst naar een nieuw erotisch centrum buiten de binnenstad.

Inspanningen om straatdealers te weren: Anderzijds willen de autoriteiten ook optreden tegen de straatdealers die zich in de rosse buurt ophouden en op een agressieve manier toeristen benaderen.

  • Er is daarbij vastgesteld dat een groot deel van de dealers eigenlijk nepdrugs, zoals een verdovingspasta die tandartsen gebruiken in plaats van cocaïne, verkopen.
  • Hierdoor kunnen de dealers niet vervolgd worden voor de verkoop van drugs, maar hun aanwezigheid in het straatbeeld zorgt wel voor irritaties bij omwonenden en bezoekers.
  • Het stadsbestuur heeft nu besloten om de helft van de binnenstad als een gebied met dealeroverlast te bestempelen. Dit houdt in dat dealers voor een periode van vierentwintig uur de toegang tot het gebied kan worden ontzegd.
  • Bij herhaling zou zelfs een langdurig straatverbod van drie of zelfs zes maanden kunnen worden opgelegd. Op internet worden toeristen ook voor deze nepdealers gewaarschuwd.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.