Aantal Airbnb’s in Amsterdam met driekwart gedaald

Het aantal accommodaties in Amsterdam dat verhuurd wordt op sites zoals Airbnb is fors gedaald. Dit voorjaar waren er nog 18.715 locaties in de stad die verhuurd werden, nu zijn dat er nog maar 4.128. De reden? Een registratieplicht.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amsterdam waar de Volkskrant vandaag over schrijft. Het gaat niet alléén om accommodaties die op Airbnb worden aangeboden, maar ook op vergelijkbare sites zoals Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO.

Boete

Amsterdam voerde begin deze maand een registratieplicht in voor particuliere vakantiewoningen. Alleen particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente mogen hun woning op verhuursites aanbieden. Wie zich niet heeft geregistreerd, riskeert vanaf volgend jaar een boete.

Een woordvoerder van Airbnb bevestigt aan de Volkskrant dat de advertenties van alle particulieren die zich niet hebben geregistreerd, automatisch gedeactiveerd zijn in Amsterdam. Veel van de accommodaties waren in het afgelopen jaar sowieso onbezet.

Verbod op vakantieverhuur

De gemeente Amsterdam heeft al meerdere pogingen gedaan om een einde te maken aan de opkomst van Airbnb in de stad. Zo is het sinds vorige zomer niet meer mogelijk om woningen te verhuren aan toeristen in delen van de Amsterdamse binnenstad.

Meer