‘Airbnb wordt duurder dan een hotel door extra kosten’

Airbnb profileert zich sinds 2008 als een goedkoop alternatief voor hotels. Nu we opnieuw meer kunnen reizen, merken meer en meer gebruikers op dat het huren van een accommodatie op dit platform niet zo voordelig is. De reden hiervoor zijn de vele kosten die aan de huurprijs worden toegevoegd.

Door de vaccinatie en de versoepeling van de reisregels in heel wat landen willen en kunnen veel mensen eindelijk opnieuw op vakantie gaan. Veel reizigers doen daarbij een beroep op Airbnb. die als een goedkoper alternatief voor hotels wordt beschouwd. Veel van die huurders tot nu toe kwamen voor een verrassing te staan als ze te zien kregen hoeveel kosten er aan de rekening werden toegevoegd.

We halen daarbij het voorbeeld aan van een gebruiker die via Twitter een foto heeft gepubliceerd van een rekening. De prijs van de accommodatie komt op het eerste gezicht uit op 185 dollar per nacht. Maar dit is exclusief de kosten: schoonmaak, service en verblijfsbelasting. In totaal is het 919 dollar voor 3 nachten, of 306 dollar per nacht.

En Twitter staat vol met dat soort voorbeelden. De prijs van de accommodatie wordt in sommige gevallen ronduit verdubbeld. ‘Ligt het aan mij of is Airbnb niet langer een realistisch alternatief voor een hotel? Deze prijzen zijn krankzinnig,’ twitterde Cameron Jordan, een beroemde Amerikaanse footballspeler.

Bijkomende kosten

Het principe van de kosten is echter niet nieuw op Airbnb. Er zijn altijd kosten geweest voor onderhoud of andere diensten. Sommige steden heffen ook een toeristenbelasting die de gastheer direct in de prijs kan opnemen of als toeslag kan aanrekenen.

Het lijkt er echter op dat met de coronapandemie, de prijzen voor onderhoud sterk zijn gestegen. En dat is wat de gebruikers echt kwaad maakt. Toch geeft Airbnb tips voor verhuurders om te hoge tarieven te vermijden. Volgens het bedrijf wordt op 45 procent van de advertenties niet eens de schoonmaakkosten vermeld.

Nate Blecharczyk, een van de medeoprichters van Airbnb zei dat ze ‘deze kwestie met de verhuurders zouden bekijken.’ Dergelijke berichten van ontevreden klanten geven het bedrijf immers zeer slechte publiciteit.

In Europa?

Het meeste bewijs op het internet komt uit de Verenigde Staten. In Europa is het principe echter hetzelfde. Er zijn ook bijkomende kosten die de uiteindelijke huurprijs gevoelig verhogen. Sommige huurders hebben de prijs zien stijgen zonder de reden te begrijpen. Deze internetgebruiker klaagt bijvoorbeeld over schoonmaakkosten van 100 euro.

Velen roepen op tot een boycot van het platform, zodat de prijzen kunnen worden verlaagd. Het is echter belangrijk te begrijpen dat deze kosten niet als een verrassing komen op het moment van betaling. Het bedrijf wil transparant zijn en de kosten zijn altijd aangegeven, zelfs vóór de boeking.

In feite is het nog steeds heel gemakkelijk om de prijzen van verblijfplaatsen te vergelijken. Op de zoekpagina zijn de getoonde prijzen inclusief de kosten. De gebruikers zien dus de werkelijke prijs die zij zullen betalen en niet alleen de huurprijs, die misleidend kan zijn.

Duurder dan een hotel?

Het argument van internetgebruikers is dat het nu duurder is om voor een Airbnb te betalen dan voor een hotelkamer. Het is echter veel moeilijker om de prijzen te vergelijken, eenvoudigweg omdat de diensten niet dezelfde zijn. Airbnb biedt nu vooral hele appartementen aan, waar je toegang hebt tot een woonkamer en een eigen keuken, wat je in een hotel niet hebt.

U kunt ook kiezen voor een ‘privékamer’ op het verhuurplatform, wat in lijn ligt met een hotelkamer huren. U moet dan wel de gemeenschappelijke ruimtes delen met de andere huurders. U geniet overigens niet van dezelfde service die u krijgt in een hotel.

De prijs hangt ook af van de duur van uw verblijf. Op Airbnb zijn de schoonmaakkosten vast, ongeacht de lengte van de huurperiode. Hoe langer u de accommodatie huurt, hoe goedkoper het is. In hotels zijn er geen vaste kosten, de prijs, inclusief service en schoonmaak, wordt berekend per nacht, ongeacht het aantal nachten.

Hoewel Airbnb zich als een alternatief voor hotels presenteert, zijn de diensten uiteindelijk niet vergelijkbaar. Het is dus aan u om te kiezen aan welk type accommodatie u de voorkeur geeft. Als de prijs het enige is dat telt, zult u de verschillende sites uitgebreid moeten vergelijken, want Airbnb is geen garantie voor de laagste prijzen.

(NS)

Lees ook:

Meer