Amerikanen kopen zich massaal in bij Europese fintech-toppers

Amerikaanse durfkapitalisten hebben een toenemende appetijt voor de Europese fintechbedrijven aan de kop van het peloton. Dat blijkt uit onderzoek door Silicon Valley Bank (SVB).

Amerikaanse fondsen die speuren naar beloftevolle en nog niet-beursgenoteerde techbedrijven investeren steeds vaker in Europese techbedrijven, en dan vooral fintech of financiële technologie, stelt SVB vast. Het gaat om fondsen die doorgaans gedurende enkele jaren aandeelhouder worden, in de hoop hun belang in een volgende groeifase van het bedrijf duurder door te verkopen.

Vier jaar geleden was een Amerikaanse investeerder maar in 1 op de 7 grote financieringsrondes van een Europees techbedrijf betrokken. In 2020 is dat gestegen naar bijna 1 op de 4, met fintech als uitblinkende sector.

Een goed voorbeeld is de Duitse neobank N26, die zijn Series D-financieringsronde in mei met 100 miljoen dollar kon uitbreiden tot 570 miljoen dollar. Zo’n D-ronde (tegenover A,B en C) is alleen weggelegd voor bedrijven die het stadium van start-up en zelfs scale-up ontgroeid zijn. Aan de investeringsronde deden een heleboel Amerikaanse fondsen mee.

Een gelijkaardig verhaal bij zijn Britse sectorgenoot Revolut, die eerder dit jaar 500 miljoen dollar ophaalde. Ook Checkout.com past in het rijtje. Bij de recente herschikking bij de Britse geldverstuurder Transferwise speelden Amerikaanse investeerders eveneens een hoofdrol.

Corona-effect

Volgens SVB gaat het om een samenspel van drie trends.

  • Amerikaanse fondsen speuren meer dan in het verleden naar investeringsopportuniteiten in Europa.
  • Hun aandacht verschuift daarbij gedeeltelijk van startende techbedrijven naar nieuwe kampioenen die al kilometers op de teller hebben staan en dominant zijn in hun niche.
  • Ten derde jaagt de coronacrisis de belangstelling aan voor alles wat te maken heeft met online betalen en bankieren, omdat de lockdowns en andere beperkingen veel consumenten doet overstappen naar online diensten.

‘De snelste manier om te innoveren is om een overname te doen’, zegt SVB-directeur Rosh Wijayarathna bij Business Insider. ‘Amerikaanse investeerders zijn op zoek naar investeringen buiten de VS en de meest vergelijkbare markt is Europa. ‘

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20