Fintechbedrijf TransferWise in een jaar 1,5 miljard dollar meer waard

De Britse geldverstuurder TransferWise wordt gewaardeerd op 5 miljard dollar, tegenover 3,5 miljard dollar in mei 2019. Dat blijkt uit enkele herschikkingen van het aandeelhouderschap.

TransferWise is een van de bekendste fintechbedrijven die de traditionele banken uitdagen. Het zegt een geldtransfer naar verre landen voor de consument tot tien keer goedkoper te kunnen doen. De coronacrisis heeft geleid tot de komst van nieuwe klanten en stijgende transfervolumes.

Aandeelhouders en werknemers van TransferWise verkopen nu een deel van hun aandelen aan nieuwe en bestaande investeerders, zo meldt het bedrijf. Met die zogeheten secundaire aandelenverkoop is een bedrag van 319 miljoen dollar gemoeid. Nieuwe investeerder D1 Capital Partners en bestaande investeerder Lone Pine Capital leiden de investeringsronde. Aandeelhouders Baillie Gifford, Fidelity Investments en LocalGlobe breiden hun participatie uit.

Bij de financiële herschikking wordt het hele bedrijf op 5 miljard dollar gewaardeerd. Dat is 1,5 miljard dollar meer dan bij de vorige ronde, in mei 2019. Anders gesteld: TransferWise is in ruim een jaar tijd 43 procent meer waard geworden, en dat ondanks de coronacrisis.

Peter Thiel en Richard Branson

Het snel groeiende fintechbedrijf, in 2011 opgericht door de Esten Taavet Hinrikus (ex-Skype) en Kristo Käärmann, is inaar eigen zeggen goed voor omgerekend ruim 4,4 miljard euro geldtransfers per maand – en wereldwijd 8 miljoen gebruikers. TransferWise werkt samen met neobanken als Bunq, N26 en Monzo.

Bij zijn eerste kapitaalverschaffers zitten bekende namen als de Facebook-investeerders Marc Andreessen en Peter Thiel en Virgin-baas Richard Branson.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20