Amerikanen hebben topgeheim ruimtewapen. Wat kan het zijn?

Tijdens een conferentie voor militaire toepassingen in de ruimte, vorige week in Colorado, zou een geheim Amerikaans ruimtewapen worden onthuld. De openbaarmaking werd echter uitgesteld door de situatie in Afghanistan, rapporteert Breaking Defense. Over welk soort wapen gaat het?

Waarom is dit belangrijk?

De wapenwedloop in de ruimte is een belangrijk agendapunt van elke supermacht op aarde. Militaire ruimtetech wordt ook steeds goedkoper en geavanceerder. De laatste jaren hebben verschillende spelers, zoals de VS, China en Rusland, al krachtige antisatellietwapens getoond. Rusland lanceerde zelfs een groep satellieten die vliegtuigen van de Amerikaanse overheid surveilleert.

Volgens Breaking Defense zou het ruimtewapen een Special Access Program zijn van het Pentagon. Dat is het hoogste niveau van geclassificeerde informatie binnen de Amerikaanse overheid. Dit betekent dat maar een handvol mensen voorheen over het bestaan van het wapen zouden afgeweten hebben, schrijft Quartz.

Op dit moment erkennen de VS het bestaan van één ruimtewapen in zijn arsenaal: een communicatiestoorzender op de grond die de signalen tussen satellieten kan dwarsbomen. In 2008 testten de VS ook raketten die satellieten kunnen neerhalen, maar het Amerikaanse leger meent dat die prototypen niet in gebruik zijn. Niemand weet echter hoeveel ruimtewapens het Pentagon precies achter de hand houdt.

Wat voor ruimtewapen wou de VS onthullen?

Omdat Amerikaanse ruimtewapens zich eerder richten op het afschrikken van vijanden en het neerhalen van satellieten heel wat ruimteafval veroorzaakt (wat de woede van de internationale gemeenschap kan opwekken), zal het vermoedelijk niet om een wapen van kinetische aard gaan. Die wapens dragen geen lading; er wordt vertrouwd op de kracht van een botsing om een satelliet uit te schakelen.

Volgens de meeste experten zal het Amerikaanse topgeheime wapen wellicht een soort stoorzender zijn die de werking van satellieten op een nieuwe manier kan dwarsbomen. Mogelijk gaat het om lasertechnologie die de optische sensoren en radar van een militaire satelliet kan ontregelen.

Er is ook de mogelijkheid dat de onthulling van een totaal andere aard is. Het kan namelijk ook gaan om een verschuiving van het Amerikaanse ruimteparadigma. Vorige eeuw was het nog aangewezen om een satellietnetwerk in een hoge baan rond de aarde te brengen, om die zo onkwetsbaar mogelijk te maken. Wetenschappers denken nu dat een uitgebreid netwerk van duizenden satellieten, die lager bij de grond vliegen, en dus makkelijker vervangbaar zijn, een betere optie is.

Wetgeving voor ruimteoorlog

De aankondiging van een nieuw Amerikaans ruimtewapen zal ongetwijfeld grote geopolitieke gevolgen hebben. De spelregels omtrent oorlogvoering in de ruimte zijn namelijk nog niet geheel duidelijk, hoewel de Verenigde Naties koortsachtig werken aan een eerste ontwerp voor internationale wetgeving.

Afhankelijk van wat voor wapen onthuld wordt, zullen Rusland en China de VS wellicht beschuldigen van het verder militariseren van de ruimte. Dat kan de weg naar een globaal akkoord over ruimtewapens wel eens serieus verstoren.

Lees ook: China bouwt zonnekrachtcentrale in de ruimte: grote werken zijn al begonnen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20