Amerikaanse topbanken waarschuwen dat de Europese beurzen nog dieper kunnen zakken: “Een daling met 15 procent is niet uitgesloten”

Strategen van de Amerikaanse banken Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn niet bijster positief over wat de (nabije) toekomst in petto heeft voor de beleggers. “Als de energiecrisis nog erger wordt, kunnen de Europese beurzen 15 procent dieper zakken”, waarschuwt Graham Secker, strateeg Europese aandelen bij Morgan Stanley.

Sinds de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, tijdens de Jackson Hole-conferentie is het volatiliteit troef op de beurs. Hij zei toen dat er niet snel een einde zal komen aan de forse renteverhogingen. Ook de vrees voor een recessie in zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten en de energiecrisis duwen de beurzen in het rood.

Energiecrisis weegt op de beurzen

Secker vreest dat het ergste nog moet komen als het Westen, en in het bijzonder de Europese Unie, de energiecrisis niet onder controle kan krijgen. Volgens hem is een verdere daling van de beurzen met 15 procent dan niet uitgesloten. Talloze bedrijven, ook in België, moeten de activiteit (gedeeltelijk) staken omdat ze te veel moeten betalen voor hun gas- en elektriciteitsverbruik.

De analisten van Goldman Sachs verwachten dat de Europese energieprijzen beginnen volgend jaar verdrievoudigd zullen zijn in vergelijking met 2021, waardoor de energierekeningen met in totaal 2 biljoen dollar (2,01 biljoen euro), of 15 procent van het bbp, zullen stijgen.

De koers-winstverhouding (P/E) van de MSCI Europe Index, waarin bedrijven uit 15 landen zijn opgenomen, bedraagt momenteel 11,5 maal de verwachte winst. Dat is onder de historische P/E-verhouding van zo’n 13,5. Toch merkt Secker op dat de aandelen nog steeds verhandeld worden alsof de winsten volgend jaar zullen stijgen, “zelfs nu een recessie steeds waarschijnlijker wordt.” Hij verwacht dat de P/E-ratio verder zal zakken tot 10.

Analisten verwachten dat de Europese winsten dit jaar zullen groeien met 17 procent, gevolgd door een stijging met 2 procent volgend jaar. Morgan Stanley verwacht een groei met 12 procent dit jaar en een krimp met 10 procent in 2023.

Ook aandelenmarkten elders in de wereld delen in de klappen

Ook de strategen van Goldman Sachs zijn niet positief over de toekomst. Zij merken op dat de MSCI All Country World Index vandaag voor de negende dag op rij terrein aan het verliezen is. Die index is al met 9 procent gezakt sinds medio augustus. Indien de index lager zakt dan het dieptepunt (dit jaar) in juni, zal hij onder het niveau van tijdens de coronapandemie noteren. “Wij verwachten een verdere daling en turbulente markten voordat een beslissend dieptepunt wordt bereikt”, klinkt het bij Goldman Sachs.

Chris Wood, aandelenstrateeg bij het beurshuis Jefferies, verwacht scherpe koersdalingen in september en oktober. Dat zei hij in een interview met Bloomberg Television. Veel zal ook afhangen van wat de Europese Centrale Bank (ECB) morgen aankondigt. Het is zeker niet uitgesloten dat Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, dan de rente zal verhogen met 75 basispunten.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20