Amerikaanse steenkoolproductie voor volgend jaar al grotendeels uitverkocht

In de Verenigde Staten is de productie van steenkool voor volgend jaar al nagenoeg volledig uitverkocht. Zelfs een gedeelte van de productie van het daaropvolgende jaar is al door klanten opgenomen. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg. Daarbij kunnen de producenten volgens Bloomberg ook van hogere prijzen genieten.

“De Amerikaanse steenkoolontginning profiteert van de stijgende vraag naar de fossiele brandstof”, benadrukt Bloomberg. “Daarbij kunnen ze voor hun voorraden ook hogere prijzen aanrekenen.”

Aandelen

“Arch Resources, de tweede grootste steenkoolproducent van de Verenigde Staten, heeft zijn productie voor volgend jaar kunnen verkopen tegen prijzen die 20 procent boven de huidige tarieven op de spotmarkt liggen.”

“Deze vaststelling suggereert dat de sterke toename in de vraag naar steenkool niet slechts als een kortstondige hapering in de energietransitie mag worden bestempeld.”

“Onder de invloed van die sterke vraag laten ook de aandelenkoersen van de steenkoolproducten een stijging optekenen”, voert Bloomberg nog aan. “De voorbije maand zag Peabody Energy, de grootste steenkoolproducent van de Verenigde Staten, zijn beurswaarde zelfs op één dag met 17 procent toenemen.”

Verwacht wordt dat de Amerikaanse elektriciteitsproductie dit jaar een groter beroep op steenkool zal doen. “Dit zou de eerste toename in zeven jaar betekenen”, merkt de Amerikaanse Energy Information Administration op. “Tegenover vorig jaar kan daarbij een groei met 21 procent worden gemeld.”

Azië

“Maar toch moet deze trend als een tijdelijk fenomeen van korte duur worden beschouwd”, luidt het nog. “Sinds begin vorig decennium zijn immers al 30 procent van alle Amerikaanse steenkoolcentrales uit dienst genomen.”

“De voorbije acht jaar zijn er in de Verenigde Staten ook geen nieuwe steenkoolcentrales in gebruik genomen. De Amerikaanse energiesector grijpt immers steeds meer naar hernieuwbare bronnen.”

“Toch zal de vraag naar steenkool uit andere delen van de wereld, waarbij vooral naar Azië moet worden gekeken, wellicht op een hoog niveau blijven”, merken analisten op.

“Dit opent voor de Amerikaanse steenkoolproducenten een aantal exportmogelijkheden. China bouwt in een hoog tempo nieuwe steenkoolcentrales. Ook India blijft voor 70 procent van zijn elektriciteitsopwekking van steenkool afhankelijk.

De Energy Information Administration wijst er echter op dat de steenkoolvoorraden van de Verenigde Staten verder slinken. In augustus werd nog een reserve van 84 miljoen ton geregistreerd. Dat was 13,2 procent minder dan de maand voordien, tot het laagst niveau dat voor de maand augustus in minstens twintig jaar was opgetekend.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20