EU: “Terugkeer naar steenkool tijdens energieschaarste zou klimaattragedie zijn”

Het hoofd van het klimaatveranderingsbeleid van de Europese Unie heeft gezegd dat het “geen slimme zet” is om tijdens de huidige energieschaarste terug te keren naar het gebruik van vuile energie uit steenkool. “De markten de kans moeten grijpen om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen.”

Omdat industrieën wereldwijd stilaan herstellen van de coronacrisis, zijn dit jaar zowel de vraag naar energie als de prijs ervan sterk gestegen. Om die reden schakelen bedrijven in Europa weer over op steenkool om energie op te wekken. Dat is slecht nieuws, want de Europese Unie dringt naties net heel erg aan om van deze sterk vervuilende brandstof af te stappen. Ook in Azië is de vraag naar steenkool in grote markten zoals China en India sterk gestegen.

“Het zou tragisch zijn als we tijdens deze crisis opnieuw zouden investeren in steenkool, een energiebron die geen toekomst heeft en uiterst vervuilend is”, verklaarde Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

“Tijdens deze energiecrisis is het slim om zo snel mogelijk je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.” Daar voegde hij aan toe dat de prijzen van hernieuwbare energie constant goedkoop zijn gebleven terwijl de steenkoolprijzen de pan uit zijn gerezen.

Indonesië en steenkool

De prijzen voor steenkool zijn wereldwijd tot recordhoogte gestegen en de grootste exporteur van thermische kolen, Indonesië, heeft zijn streefcijfer voor de productie in 2021 verhoogd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Steenkool was een van de gespreksonderwerpen van Timmermans met Indonesische ambtenaren tijdens zijn bezoek aan het land. Dat bezoek is ter voorbereiding van de COP26-klimaatonderhandelingen in Glasgow, Schotland volgende maand.

Indonesië is werelds achtste grootste uitstoter van broeikasgassen. Toch streeft het land naar een koolstofuitstoot van nul tegen 2060 of eerder. De plannen om het gebruik van steenkoolcentrales geleidelijk af te bouwen, liggen dus wel op tafel.

Steenkool is momenteel goed voor ongeveer 60 procent van de Indonesische elektriciteitsproductie en draagt voor ongeveer 35 procent bij tot de uitstoot.

Europese samenwerking

Timmermans zei dat Indonesiës plan om het percentage hernieuwbare energie in zijn energiemix te verhogen “prijzenswaardig en ambitieus” is. Hij zei ook dat de EU de samenwerking in die sector wil opvoeren.

“We willen samenwerken met Indonesië om ervoor te zorgen dat we kunnen investeren en technologie kunnen overdragen, ideeën op de markt kunnen brengen voor offshore windenergie, zonne-energie of geothermische energie,” zegt Timmermans.

Indonesië zal de komende negen jaar 150 tot 200 miljard dollar per jaar moeten investeren in koolstofarme programma’s om zijn doelstelling te halen. Dat blijkt uit een overheidsstudie.

(jvdh)

Meer