Amerikaanse startup tankt uw wagen vol voor uw deur en bespaart u 33 uur per jaar

Het bedrijf Yoshi, leverancier van brandstoffen aan autobestuurders, breidt zijn activiteiten in de Verenigde Staten uit tot zestien steden. Het bedrijf biedt consumenten aan om tegen een maandelijkse vergoeding van 20 dollar de auto op het thuisadres van de klant of een andere locatie van brandstof te voorzien. Ook een aantal andere onderhoudsdiensten worden aangeboden.

Op die manier zou de autobestuurder jaarlijks gemiddeld drieëndertig uur tijdsbesparing opleveren. Yoshi werd drie jaar geleden opgericht en heeft sindsdien bij investeerders al een bedrag van 15,8 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf werkt inmiddels samen met partners zoals ExxonMobil, General Motors en Firestone.

Noodzakelijk kwaad

Een tankbeurt is voor de meeste autobestuurders een bron van frustratie. Het tanken wordt als een noodzakelijk kwaad ervaren. Yoshi wil een deel van die last overnemen, zodat de chauffeur zich over zijn benzinemeter geen zorgen meer hoeft te maken.

“Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat steeds meer benzinestations verdwijnen, waardoor voor een tankbeurt gemiddeld steeds grotere afstanden moeten worden afgelegd,” aldus het magazine Business Insider. “Vele consumenten tonen zich dan ook bereid om te betalen voor een service die hen deze verplaatsingen en het bijhorende tijdverlies kan helpen besparen.”

Yoshi kent een snelle groei. Vorig jaar was het bedrijf slechts in drie Amerikaanse steden actief. De onderneming heeft inmiddels klanten in onder meer Chicago, Los Angeles, Boston en Houston. Het is niet bekend hoeveel klanten van de diensten van Yoshi gebruik maken. Het bedrijf koopt zijn brandstoffen bij ExxonMobil.

Nog andere Amerikaanse bedrijven hebben gelijkaardige services uitgebouwd. De onderneming Filld is actief in de Bay Area en Seattle.

Veiligheid

Deze services genieten een toenemende populariteit, maar autoriteiten en brandweerdiensten hebben al gewaarschuwd voor mogelijke veiligheidsrisico’s.

“Men kan zich vragen stellen bij deze jonge bedrijven die zich met grote benzinetanks in het verkeer mengen,” aldus Greg Anderson, een brandweercommandant uit Californië. “Bovendien moet men beseffen dat gevaarlijke situaties kunnen worden gecreëerd wanneer deze voertuigen zich in de ondergrondse parkeergarages van appartementsgebouwen begeven om de auto’s van klanten te bevoorraden.”

Yoshi wijst er echter op dat zijn benzinetanks werden gecertificeerd door het Amerikaanse ministerie van transport en ook de lokale wetten en voorschriften volgt. Het bedrijf benadrukt sinds zijn oprichting nog geen enkel incident met een benzinetank te hebben moeten registreren.

Tegen eind dit jaar wil de onderneming nog eens negen steden aan zijn aanbod toevoegen. De diensten van Yoshi leveren de klant naar eigen zeggen niet alleen een tijdsbesparing op, maar bovendien zouden de jaarlijkse vervoerskosten met 240 dollar worden verlaagd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20