Amerikaanse staat New Mexico vervolgt Google voor verzamelen data schoolkinderen

De Chromebooks en bijbehorende software die Google aan scholen verkoopt, verzamelen op illegale wijze gegevens van minderjarigen, zegt de openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New Mexico.

New Mexico, een staat in het zuiden van de Verenigde Staten, heeft klacht ingediend tegen Alphabet, het moederbedrijf van onder andere Google. Volgens New Mexico verzamelt de zoekmachine van Google gegevens van minderjarigen door de software die Google in scholen verspreidt. Daar is geen ouderlijke toestemming voor gegeven, aldus procureur Hector Balderas.

Volgens Google zijn de aantijgingen ‘ volstrekt verkeerd’.

G Suite

Het bedrijf verkoopt Chromebooks aan scholen, samen met een suite aan software, G Suite. Zeker in de Verenigde Staten is het concept populair.

Volgens de openbaar aanklager zijn er studenten waarvan de Chromebook gegevens zoals locatie, internethistoriek en andere persoonlijke informatie, doorgeeft aan Google. Daarvoor moeten de ouders van de kinderen toestemming geven, zegt New Mexico.

Winst

Er is geen bewijs dat Google de data verkeerd heeft gebruikt of verkocht heeft. Toch is de openbaar aanklager bang dat het bedrijf winst slaat uit de gegevens van de minderjarigen.

Volgens Google-woordvoerder Jose Castaneda is ‘G-Suite voor educatieve doeleinden uitgerust met de tools om ouders en scholen controle te geven over gegevens. Daarnaast moeten scholen ouderlijke toestemming verkrijgen voor het gebruik van G Suite.’

School verantwoordelijk

Volgens de federale Amerikaanse Handelscommissie is de school verantwoordelijk voor het bekomen van ouderlijke toestemming.

Volgens de openbaar aanklager van New Mexico is de federale overheid echter te laks met de privacy van kinderen. In 2018 was er al een klacht uit New Mexico omdat er informatie vergaard werd uit apps die speciaal voor kinderen gemaakt waren. Over die zaak moet nog beslist worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20