Amerikaanse procureurs-generaal: “Post moet met elektrische vloot worden geleverd”

In de Verenigde Staten heeft een groep van zeventien procureurs-generaal er bij de US Postal Service (USPS) op aangedrongen om de geplande aankopen van bestelwagens op benzine, in afwachting van een nieuwe milieubeoordeling, stop te zetten. In de oproep wordt het postbedrijf aangemoedigd om op de aankoop van elektrische voertuigen over te stappen.

De US Postal Service kondigde vorige maand plannen aan om minstens 25.000 elektrische bestelwagens aan te kopen om zijn verouderende autovloot te vervangen. “Dat zou meer dan een verdubbeling betekenen tegenover de eerdere plannen”, stipt het persbureau Reuters aan.

Rechtszaken

De groep van zeventien Amerikaanse staten, geleid door Californië en New York, eist echter dat het postbedrijf zijn plannen opnieuw bekijkt, waarbij een grotere aandacht wordt gevraagd voor milieurechtvaardigheid en de aanpak van de klimaatcrisis. 

In april hebben zestien Amerikaanse staten, vier milieugroeperingen en de vakbond United Auto Workers ook al rechtszaken aangespannen om te beletten dat het postbedrijf voor zijn toekomstige vloot bestelwagens vooral naar een aandrijving met gas zou grijpen. Daarbij werd verwezen naar een contract dat het postbedrijf met Oshkosh Defense voor de levering van bestelwagens heeft gesloten.

Dat contract heeft een waarde van 2,98 miljard dollar, maar is volgens de klacht gebaseerd op een onwettige milieuanalyse. Tevens wordt opgemerkt dat de contracten werden ondertekend vooraleer zelfs nog maar een allereerste milieubeoordeling was voltooid. Het Witte Huis en de Amerikaanse Environmental Protection Agency hebben USPS eveneens gevraagd om zijn plannen opnieuw te bekijken.

Overheidsbudget

“De Postal Service heeft bij de beslissing over de modernisering van zijn vloot de klanten in de steek gelaten”, merkte Rob Bonta, procureur-generaal van Californië, op in een commentaar op de oproep. “Er werd immers geopteerd voor een verouderde technologie, die grote hoeveelheden gas zal verslinden. Het gebruik van zuivere en milieuvriendelijkere alternatieven werd niet overwegen.

USPS benadrukte vorige maand nog in zijn planning een aanzienlijke vloot elektrische bestelwagens te voorzien. Daarbij werd aangevoerd dat het postbedrijf bij Oshkosh minstens 25.000 elektrische voertuigen zou aankopen. Daarmee zouden elektrische wagens de helft van de nieuwe aankopen vertegenwoordigen. Eerder was een aankoop van ruim 10.000 elektrische voertuigen gepland. 

De Amerikaanse regering heeft voor USPS een budget van 3 miljard dollar voorzien om de aankoop van meer elektrische wagens en laadinfstructuur te financieren. Het Amerikaanse postbedrijf heeft geen informatie verstrekt over de kosten van de aankoop van 25.000 elektrische bestelwagens. Ook over de concrete besteding van het toegewezen budget werden door de onderneming geen verdere gegevens verstrekt.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20