Amerikaanse oliesector boekt eerste handelsoverschot in ruim vier decennia

In de Verenigde Staten heeft de petroleumindustrie voor de eerste keer in meer dan veertig jaar een handelsoverschot laten optekenen. Daardoor slaagde de Amerikaanse economie erin tijdens de maand september ook zijn handelsdeficit te verminderen. Dat blijkt uit rapporten van het Amerikaanse ministerie van handel. Er wordt wel aan toegevoegd dat in alle economische sectoren de Amerikaanse export en import een daling liet optekenen.

Die achteruitgang wordt gelinkt aan handelsconflicten, de introductie van invoertarieven en de vertragende groei in de wereldeconomie.

Surplus

In september van dit jaar kon de Amerikaanse petroleumindustrie een handelsoverschot van 252 miljoen dollar melden. De export bereikte een niveau van bijna 14,97 miljard dollar, tegenover ruim 14,71 miljard dollar invoer.

Sinds 1978 was de Amerikaanse oliesector er niet meer in gelukt een handelsoverschot te boeken. Zowel de export als import vertoonde echter een achteruitgang tegenover de maand augustus.

De Amerikaanse oliesector heeft inmiddels ook meer klanten dan leveranciers. ‘Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen in de Verenigde Staten olieleveringen uit 27 verschillende landen aan,’ aldus de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA). ‘Daarentegen voerden Amerikaanse producenten hun ruwe petroleum naar 31 bestemmingen uit.

In totaal noteerden de Verenigde Staten in september van dit jaar een handelstekort van 52,45 miljard dollar, tegenover een deficit van ruim 55 miljard dollar de maand voordien. Zowel de invoer als uitvoer lieten daarbij een achteruitgang optekenen.

Mexico

De inkrimping van het tekort was echter niet uitsluitend te wijten aan de hogere petroleumexport. Er was immers ook sprake van een achteruitgang van de import van auto’s, mobiele telefoons en andere elektronica. Die terugval moest worden gelinkt aan de piekinvoer tijdens de maand augustus, waarbij geanticipeerd werd op de introductie van nieuwe importheffingen.

Over de eerste negen maanden van dit jaar lieten de Verenigde Staten een handelstekort van 481,3 miljard dollar optekenen. Dat vertegenwoordigde een stijging met 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Daarbij bleek echter tevens dat het handelstekort met China met 13,1 procent tot 266,4 miljard dollar is teruggevallen. Daarentegen is het handelstekort met Mexico tijdens diezelfde periode met 29,4 procent toegenomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20