Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Voor Iran moet olieprijs meer dan verdrievoudigen

Logo Business AM
Economie

30/10/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Om volgend jaar een begroting in evenwicht te kunnen voorleggen, zou Iran zijn olie aan 194,6 dollar per vat moeten kunnen verkopen. Dat zegt een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Iran is vooral door Amerikaanse sancties economisch zwaar geraakt. De Iraanse export is teruggevallen tot 60,3 miljard dollar, tegenover 103,2 miljard dollar vorig jaar. 

Volgend jaar verwachten de economen een verdere daling tot 55,5 miljard dollar. Een vat Brent-olie kost momenteel ongeveer 62 dollar.

De Wereldbank had eerder al te kennen gegeven dat de Iraanse economie door de problematische situatie op twee jaar tijd ongeveer 10 procent van zijn waarde heeft verloren.

Tekorten

Iran is een belangrijk lid van de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (Opec). Het land lijdt echter onder strengere Amerikaanse sancties. ‘Op die manier zal Iran dit jaar naar verwachting een begrotingstekort van 4,5 procent moeten melden,’ zegt het rapport. ‘Volgend jaar dreigt een verdere uitdieping tot 5,1 procent.’

Zeven jaar geleden werd Iran het mikpunt van internationale sancties. Op die manier wou de internationale gemeenschap het land dwingen zijn nucleaire programma terug te schroeven. Een akkoord tussen de verschillende partijen had aan die sancties vier jaar geleden echter een eind gemaakt. Hierdoor kende de Iraanse economie sindsdien een sterke groei. 

Die ontwikkelingen werden echter tot stilstand gebracht door de Amerikaanse president Donald Trump, die vorig jaar verklaarde zich uit het nucleaire akkoord terug te trekken. Daarop legden de Verenigde Staten aan Iran opnieuw economische sancties op.

Inflatie

‘De Iraanse economie zal dit jaar naar verwachting een inkrimping met 9,5 procent kennen,’ merkt het rapport van het muntfonds op. Eerdere schattingen maakten nog gewag van een verlies van 6 procent. Hiermee beleeft de Iraanse economie een van zijn slechtste periodes in vijfendertig jaar. 

Dit jaar zullen naar verwachting alleen Venezuela en Libië – met een afname van respectievelijk 35 procent en 19 procent – economisch slechter presteren.

Iran kent momenteel een inflatie van 35,7 procent. Vooral de bevolking op het Iraanse platteland zou hiervan het slachtoffers zijn. Volgens sommige bronnen zijn voeding en brandstof in Iran op een jaar tijd tot 63,5 procent duurder geworden.

Hierdoor heeft de bevolking geen geld meer voor andere aankopen. Een dergelijke situatie mondt uiteindelijk uit in een ernstige economische stagnatie.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks