Amerikaanse experts: ‘Als we oorsprong Covid-19 niet vinden, zijn toekomstige pandemieën onvermijdelijk’

Volgens twee Amerikaanse experts is de medewerking van China noodzakelijk om de oorsprong van het coronavirus te vinden. De jongste weken zijn er opnieuw vermoedens dat de pandemie is gestart in een laboratorium in Wuhan.

Twee Amerikaanse gezondheidsexperts hebben afgelopen zondag hun bezorgdheden geuit over de zoektocht naar de oorsprong van het coronavirus. Volgens hen is het uitermate belangrijk om te ontdekken hoe de pandemie is gestart. ‘Alleen zo kunnen we vermijden dat we binnenkort te maken krijgen met een Covid-26 en een Covid-32’, zei Peter Hotez, co-directeur van het Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development, afgelopen zondag in een interview met NBC.

Afkomstig uit een lab

Scott Gottlieb, raadslid van het bestuur van Pfizer en een voormalige commissaris van de Food and Drug Administration (FDA), sloot zondag in een interview met CBS News niet uit dat het virus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. ‘China heeft geen bewijs geleverd om die theorie te weerleggen, terwijl het zoeken naar tekenen dat het virus afkomstig is van wilde dieren geen resultaten heeft opgeleverd’, klonk het.

De veronderstelling dat het coronavirus afkomstig is uit een Chinees lab wint opnieuw aan belangstelling. Voornamelijk binnen Republikeinse kringen leeft de overtuiging dat het virus niet is overgedragen van dier op mens.

In een verrassende verklaring afgelopen woensdag riep de Democratische president Joe Biden op tot een hernieuwd onderzoek naar het ontstaan van het virus. Volgens de inlichtingsdiensten zijn er tegenstrijdige analyses over de herkomst van de virus. Hij gaf de agentschappen de opdracht ‘hun inspanningen te verdubbelen’ en hem binnen 90 dagen weer verslag uit te brengen. De president sluit met andere woorden niet uit dat het virus per ongeluk uit een lab in Wuhan is ontsnapt. Britse inlichtingdiensten hebben al aangegeven Amerika te willen helpen.

Zieke onderzoekers Wuhan in 2019

Het debat over de oorsprong van het coronavirus werd opnieuw aangewakkerd door een bericht van de Wall Street Journal op 23 mei. Volgens dat nieuwsbericht werden drie onderzoekers van het Chinese Wuhan Institute of Virology in november 2019 opgenomen in het ziekenhuis met symptomen die vergelijkbaar waren met die van Covid-19 of een gewone seizoensgriep.

Volgens Hotez moeten wetenschappers de toelating krijgen om een bloedonderzoek te doen in China bij mensen en dieren. ‘De VS moeten China onder druk zetten, desnoods door te dreigen met sancties, om een onderzoek toe te staan’, aldus de gezondheidsexpert. ‘We hebben een team van wetenschappers, epidemiologen, virologen, vleermuisecologen nodig in de provincie Hubei voor een periode van zes maanden tot een jaar.’

(adl)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.