Amerikaanse CEO’s vragen subsidies om chips te maken

Meer dan 50 topmannen in Amerikaanse bedrijven, waaronder ook Tim Cook van Apple, vragen het Amerikaans Congres om subsidies voor chipfabricatie. Hiermee willen ze versneld de chiptekorten in de wereld wegwerken. De bedrijfsleiders vragen 52 miljard dollar aan stimulansen om de VS minder aanhankelijk van buitenlandse bedrijven te maken.

De bedrijfsleiders stuurden een brief naar het Congres, nu de congresleden nog enkele dagen over voorstellen stemmen voor het kerstreces ingaat. De brief werd onder meer ondertekend door Tim Cook van Apple en Mary Barra, de CEO van General Motors. De andere handtekeningen komen vanuit bedrijven die chips vervaardigen of sterk afhankelijk zijn van de semiconductoren.

CHIPS en FABS

“Jammer genoeg heeft de vraag naar semiconductoren het aanbod overstegen, met een globaal chiptekort en een verlies aan economische groei en jobs tot gevolg”, staat in de brief te lezen. “Het tekort heeft de hiaten in de bevoorradingsketen van semiconductoren blootgelegd en onderstreept de nood aan lokale vervaardigingscapaciteit.”

Daarom roept de brief op om 52 miljard dollar te investeren in de sector, onder de noemer CHIPS Act: de Creating Helpful Incentives for the Production of Semiconductors. De CHIPS Act raakte al door de Senaat met steun van zowel Democraten als Republikeinen, maar ligt momenteel bij het Huis van Afgevaardigden.

Naast de CHIPS Act roepen de bedrijfsleiders het Congres ook op om de bestaande Facilitating American Built Semiconductors Act (FABS Act) te herzien en te versterken. Daarin moet een belastingskrediet voor investeringen in design en fabricatie worden opgenomen.

Ook Gina Raimondo, minister voor Economische Zaken in de Biden-administratie, steunt de brief van de bedrijfsleiders. Zij roept de volksvertegenwoordigers op om de nieuwe wet zo snel mogelijk door te voeren, zodat de VS geen verdere technologische achterstand oploopt tegenover de concurrerende landen.

(mah)

Meer