CEO van AMD: “Chiptekort is waarschijnlijk afgelopen eind volgend jaar”

Lisa Su, CEO van AMD, is ervan overtuigd dat het chiptekort tegen het eind van 2022 voorbij zal zijn. Dat zei ze op Code, een conferentie in Beverly Hills.

Chipfabrikanten zijn nog steeds bezig de vraag in te halen na de flessenhalzen in de toeleveringsketen als gevolg van de pandemie. Su verwacht dat de nieuwe fabrieken die later dan verwacht konden starten met de productie van chips binnen enkele maanden effectief de ontwikkeling op gang kunnen trekken. “Dat zal helpen om het chiptekort weg te werken”, aldus de CEO.

Geleidelijke toename van de productie

“We hebben altijd cycli van ups en downs doorgemaakt, waarbij de vraag groter was dan het aanbod, of omgekeerd”, vervolgde ze. “Deze keer is het weliswaar anders. De situatie zal stelselmatig verbeteren naarmate de productiecapaciteit toeneemt.”

“Het kan 18 tot 24 maanden duren om een nieuwe fabriek op te zetten, en in sommige gevallen zelfs langer dan dat,” vervolgde ze. “Deze investeringen zijn misschien een jaar geleden begonnen.”

AMD is als producent van onder meer grafische kaarten zwaar getroffen door het chiptekort. Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 is de verkoop van PC’s sterk gestegen doordat consumenten over de hele wereld nieuwe computers kochten voor thuis en zodat hun kinderen op afstand naar school konden gaan. Terwijl die vraag steeg, waren er problemen aan de aanbodzijde. Verschillende chipproducenten hebben tijdens de gezondheidscrisis tijdelijk de deuren moeten sluiten.

“Dat terwijl de vraag naar ongeziene hoogtes steeg”, aldus Su. Zelfs bij de heropening van de economieën wereldwijd bleef de vraag groot, waardoor het tekort bleef aanhouden en zich verspreidde naar andere sectoren, zoals de autosector. Het tekort is zodanig groot dat sommige autoproducenten zelfs de productie even hebben moeten staken. Skoda liet recent bijvoorbeeld weten dat het 100.000 wagens niet kan bouwen. Zelfs de markt van tweedehandswagens blijft niet gespaard.

Overnames

AMD produceert zelf geen chips, maar besteedt de ontwikkeling uit aan externe spelers. Vorig jaar kondigde AMD aan dat het van plan was chipproducent Xilinx te kopen in een deal ter waarde van 35 miljard dollar, maar het bedrijf heeft nog niet alle goedkeuringen gekregen die het nodig heeft om de overname te voltooien. Su verwacht dat de deal tegen het eind van dit jaar rond zal zijn. Zij voegde er tijdens de conferentie aan toe dat er waarschijnlijk meer deals zullen worden gesloten in de halfgeleiderindustrie.

“Consolidatie is onvermijdelijk,’ besloot ze. “Start-ups kunnen echt coole dingen doen. Ik heb enorm veel respect voor deze mensen die hun eigen bedrijven starten. Maar als je iets heel groots wilt doen voor de industrie, dan is schaalgrootte belangrijk.”

(lb)

Meer