Amerikaanse centrale bank draait geldkraan ‘ongelimiteerd’ open

De Amerikaanse centrale bank Fed lanceerde maandag een nieuw steunpakket om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Ze koopt nu onbeperkt schuldpapier op en gaat daarmee verder dan tijdens de bankencrisis van 2008.

Vorige week kondigde de Fed nog een opkoopprogramma voor staatsobligaties en hypotheekproducten aan met een plafond van 700 miljard dollar. Maar dat kon de gemoederen op de beurs niet bedaren.

‘Zo veel als nodig’

Nu breekt de Amerikaanse centrale bank dat plafond open en breidt ze het opkoopprogramma uit voor ‘zo veel als nodig om de vlotte werking van de markten te verzekeren’. Daarbij kijkt de Fed ook naar andere vormen van schuldpapier, zoals bedrijfsobligaties.

Voorts geeft de centrale bank voor een niet-nader genoemd bedrag leningen aan kmo’s, aangevuld met een resem andere maatregelen.

Beurzen

De markten leken aanvankelijk te spreken over de zoveelste spectaculaire move van de Fed. De Europese beurzen verkleinden in eerste reactie hun verliezen. Sommigen gingen zelfs licht in het groen.

Maar bij de opening van de Amerikaanse beurzen om 14u30 Belgische tijd was het feestje alweer voorbij. De belangrijkste Amerikaanse indexen doken lager.

Volgens analisten is stimulerend monetair beleid alleen niet voldoende. De beurzen snakken ook naar verder expansief budgettair beleid door de regering-Trump. Het stimuleringsplan van minister van Financiën Steven Mnuchin wordt echter nog niet gedragen door het Amerikaanse Congres.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20