Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse centrale bank draait geldkraan ‘ongelimiteerd’ open

Logo Business AM
Coronacrisis

23/03/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Fed-voorzitter Jerome Powell. - AP Photo/Manuel Balce Ceneta

De Amerikaanse centrale bank Fed lanceerde maandag een nieuw steunpakket om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Ze koopt nu onbeperkt schuldpapier op en gaat daarmee verder dan tijdens de bankencrisis van 2008.

Vorige week kondigde de Fed nog een opkoopprogramma voor staatsobligaties en hypotheekproducten aan met een plafond van 700 miljard dollar. Maar dat kon de gemoederen op de beurs niet bedaren.

‘Zo veel als nodig’

Nu breekt de Amerikaanse centrale bank dat plafond open en breidt ze het opkoopprogramma uit voor ‘zo veel als nodig om de vlotte werking van de markten te verzekeren’. Daarbij kijkt de Fed ook naar andere vormen van schuldpapier, zoals bedrijfsobligaties.

Voorts geeft de centrale bank voor een niet-nader genoemd bedrag leningen aan kmo’s, aangevuld met een resem andere maatregelen.

Beurzen

De markten leken aanvankelijk te spreken over de zoveelste spectaculaire move van de Fed. De Europese beurzen verkleinden in eerste reactie hun verliezen. Sommigen gingen zelfs licht in het groen.

Maar bij de opening van de Amerikaanse beurzen om 14u30 Belgische tijd was het feestje alweer voorbij. De belangrijkste Amerikaanse indexen doken lager.

Volgens analisten is stimulerend monetair beleid alleen niet voldoende. De beurzen snakken ook naar verder expansief budgettair beleid door de regering-Trump. Het stimuleringsplan van minister van Financiën Steven Mnuchin wordt echter nog niet gedragen door het Amerikaanse Congres.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton