Amerikaanse centrale bank houdt superbazooka geladen

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) ziet de nabije toekomst somber in voor de Verenigde Staten. Ze houdt de extreem lage rente aan ’tot de Amerikaanse economie er weer bovenop is’.

Het was een spectaculaire verrassing een maand geleden. Op een zondagavond besliste de Fed plots om de beleidsrente te verlagen naar 0 tot 0,25 procent om de economische impact van de coronacrisis te verkleinen, de zogenaamde superbazooka.

Ze zegt nu, na een tweedaagse van onderhandelingen, dat ze daar nog niets aan wil veranderen. Eerst moet het inflatiedoel van 2 procent bereikt zijn. De Amerikaanse inflatie schommelt nu rond 2,3 procent.

Werkzaamheid

‘De gezondheidscrisis die we nu zien, zal zwaar wegen op de economische activiteit, de werkzaamheid en inflatie op de korte termijn’, staat in een mededeling. ‘Ze houdt ook aanzienlijke risico’s in voor de economische vooruitzichten op middellange termijn.’

De nulrente wordt aangehouden tot ‘de economie de recente gebeurtenissen heeft kunnen plaatsen en opnieuw op weg is naar een maximale werkzaamheidsgraad en prijsstabiliteit’.

De inzet van de Fed is groter dan analisten hadden verwacht, maar beleggers zijn er niet rouwig om. De Amerikaanse beurzen, die al een goede dag hadden, gaan hoger op het nieuws.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20