Amerikaanse beurzen beleven een moeilijke dag

In de Verenigde Staten hebben de beurzen maandag een moeilijke dag beleefd. Er waren voor de beleggers dan ook voldoende redenen om zich zorgen te maken.

Onder meer is er nog altijd geen uitzicht over een mogelijke overeenkomst over noodhulp van de Amerikaanse regering. Daarnaast zijn er ook de blijvende zorgen over de coronabesmettingen, terwijl ook de naderende presidentsverkiezingen veel beleggers de adem doet inhouden. De Dow Jones daalde maandag met 1,4 procent, terwijl de S&P 500 een achteruitgang met 1,6 procent liet optekenen. De Nasdaq Composite daalde met 1,7 procent.

Technologebedrijven

Zowel de Dow als de S&P 500 beleefden hun slechtste dag sinds 23 september. De Nasdaq boekte zijn grootste verlies in één dag sinds 2 oktober, maar tevens was er ook een eerste verlies gedurende vijf dagen op rij sinds augustus vorig jaar.

De aandelen van grote technologiebedrijven leverden een bijdrage tot de daling. Alphabet, Microsoft, Apple en Amazon lieten allemaal een achteruitgang met minstens 2 procent optekenen. Facebook moest een daling met 1,7 procent melden.

Alle sectoren in de S&P 500 boekten een achteruitgang. Met een daling van respectievelijk 2,1 procent en 1,9 procent lieten de sectoren energie en technologie de slechtste prestaties registreren.

De democraten en republikeinen hebben nog altijd geen overeenstemming bereikt over de stimulusmaatregelen die de Amerikaanse economie verder moeten helpen de impact van de coronacrisis op te vangen. Volgens sommige waarnemers is een akkoord ook nog niet in zicht.

Daarnaast blijft het toenemend aantal coronabesmettingen voor onrust zorgen. Maandag bereikte het aantal infecties wereldwijd de grens van 40 miljoen slachtoffers. Verder zijn er ook nog vragen over de reacties van huidig president Donald Trump op een eventuele verkiezingsnederlaag. De vrees dat hij de uitslag niet zal erkennen, blijft bestaan.

ConocoPhillips

Het energieconcern ConocoPhillips verloor 3,2 procent, nadat het bedrijf had gemeld zijn sectorgenoot Concho Resources over te nemen. Ook Conch verliest 2,8 procent. Anderzijds won Intel 1,8 procent. Het Amerikaanse concern zou dicht bij een overeenkomst staan om de Koreaanse chipfabrikant SK Hynix over te nemen. Ook sectorgenoten Western Digital en Micron wonnen respectievelijk 7,9 procent en 2 procent.

Halliburton, dienstverlener van de oliesector, moest 0,7 procent beurswaarde inleveren. Het bedrijf leed het voorbije kwartaal opnieuw verlies, te wijten aan afschrijvingen en ontslagvergoedingen. Alibaba doet een zware investering in het Chinese supermarktconcern Sun Art Retail, maar verliest op de beurs 0,71 procent. 

Inmiddels heeft Transocean, aanbieder van diensten voor de oliesector, te kennen gegeven door de  New York Stock Exchange (NYSE) te zijn verwittigd niet meer aan de voorwaarden voor een notering te voldoen. Het aandeel bleek gedurende minstens dertig dagen onder de waarde van 1 dollar te zijn gedaald. Transocean heeft gezegd het probleem te zullen verhelpen.

Euronext

In Europa heeft Euronext gemeld dat ook de sluiting van de beurzen met technische problemen gepaard is gegaan, zoals ook eerder tijdens de dag al het geval was. Om onduidelijke redenen bleef de handel doorgaan. Daarom heeft Euronext beslist alle transacties na 17.30 uur te schrappen.

Meer