Beurshandel herneemt na lange technische storing bij Euronext

De Europese beleggers reageren goedgemutst op de groei van 4,9 procent die de Chinese economie laat optekenen. Alleen lag de beurshandel bij Euronext liefst tweeënhalf uur stil door technische problemen.

Tussen 10.00 uur en 12.30 uur lag de handel stil op de beurzen van onder meer Brussel, Amsterdam, Parijs, Dublin en Lissabon door een ’technische storing’. Dat meldde de beursuitbater zelf in een mededeling. Het ging om de zwaarste storing sinds oktober 2018, toen er problemen optraden met een belangrijke database, die nodig is om de markt te monitoren.

Mithra heeft een nieuwe overeenkomst met GyneBio Pharma op zak. De specialist in geneesmiddelen voor vrouwen mag zijn anticonceptiepil Estelle commercialiseren in Algerije, Marokko en Tunesië. De deal van 20 jaar kan zo’n 25 miljoen euro opleveren. Het aandeel wint 2,52 procent.

Colruyt gaat 0,56 procent hoger, ondanks wat sociale onrust in Luik. De werknemers van een lokale supermarkt daar leggen het werk neer, kondigde vakbond zondag aan. Er wordt geen rekening gehouden met de eisen van de werknemers, klonk het.

D’Ieteren brengt het aantal ontslagen terug tot 123 banen, nadat de autogroep voor de zomer bekendmaakte dat er 211 banen geschrapt zouden worden. Interne transfers en een SWT-regeling voor 59-plussers maakten dat mogelijk, schrijft de Franstalige zakenkrant L’Echo.

In Amsterdam was Philips de uitblinker, met een winst van 2,86 procent. In het derde kwartaal heeft het Nederlandse zorgtechnologieconcern een hogere winst en omzet behaald dan een jaar eerder. De coronacrisis – en de daaruit volgende vraag naar beademingsapparatuur – liggen aan de basis.

De Franse voedingsgigant Danone herschikt zijn portefeuille en bekijkt alvast de opties voor zijn Argentijnse activiteiten en zijn plantaardige proteïnedrankjes Vega. Dat meldt het bedrijf in de marge van zijn kwartaalcijfers. In Parijs gaat het aandeel 1,43 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20