Amerikaanse bedrijven laten oog vallen op Venezolaanse olietankers als betaling voor onteigeningen onder Chavez

O-I Glass Inc, een glasfabrikant, probeert een Venezolaanse olietanker in beslag te nemen als compensatie die een rechtbank uit Singapore het Amerikaanse bedrijf heeft toegekend. Dat weet persagentschap Reuters.

Het bedrijf heeft volgens de rechter recht op de compensatie omdat Venezuela onder Hugo Chavez twee fabrieken van O-I Glass onteigende in het kader van een grote nationaliseringscampagne.

Er zijn heel wat bedrijven die compensatie claimen die een rechtbank hen heeft toegekend. Ze zijn allemaal te linken aan de massale nationalisatie van private ondernemingen in de jaren 90, door de voormalige socialistische leider van Venezuela, Hugo Chavez.

Sociaal-economische instorting

Door intern wanbeleid en corruptie, in combinatie met Amerikaanse sancties, is het land is onder de huidige president Maduro een sociaal-economische puinhoop. Er zijn nijpende tekorten aan basisgoederen, op sommige momenten dreigt er hongersnood, en de ooit florerende olie-industrie beschikt enkel over bouwvallige infrastructuur.

Er valt dus weinig te rapen in het geplaagde land, en dan springen de olietankers in de haven van Caracas in het oog. Als O-I Glass de rechter kan overtuigen om een olietanker als betaling te vorderen, komt het Venezolaanse staatsoliebedrijf nog dieper in de problemen.

Verstikkende sancties

De meest recente Amerikaanse sanctieronde viseerde namelijk schepen die Venezolaanse havens aandoen. De VS willen zo de Venezolaanse olie-export verstikken, om de belangrijkste bron van inkomsten van Maduro droog te leggen. Staatsoliebedrijf PDVSA kan dus enkel rekenen op de (kleine) eigen vloot olietankers, om de weinige olie die nog opgeboord wordt te exporteren. De olie-uitvoer is ingestort van 1,5 miljoen vaten per dag, voor de sancties, tot slechts 400.000 vaten per dag.

Aangezien oliedienstverleners ook zware sancties wachten als ze zakendoen in het Zuid-Amerikaanse land, zijn er maar weinig boorstations meer actief in het land. Daardoor staat de olieproductie van het land met de grootste bewezen reserves ter wereld op het laagste niveau in bijna 80 jaar.

Meer