Amerikaanse banken omarmen Bitcoin: Goldman Sachs lanceert handelsplatform voor derivaten

Na jarenlang een kritische houding te hebben aangenomen ten opzichte van cryptomunten lijken de Amerikaanse banken de digitale munten met mondjesmaat te omarmen. Goldman Sachs heeft in een memo laten weten dat het specialisten wil aanwerven om te handelen in derivaten gelinkt aan Bitcoin.

‘Ik ben verheugd om de vorming van het handelsteam gespecialiseerd in cryptomunten aan te kondigen, dat onze gecentraliseerde handelsplatform zal zijn voor het beheer van risico’s met betrekking tot crypto voor onze cliënten. Het cryptohandelsteam zal deel uitmaken van Global Currencies and Emerging Markets (GCEM)’, schrijft Rajesh Venkataramani, een partner van Goldman Sachs, in een memo.

In de memo staat ook te lezen dat Goldman Sachs succesvol twee derivaten gelinkt aan bitcoin, BTC NDF’s and CME BTC futures, heeft verhandeld via het platform. Aangezien het afgeleide producten zijn, moet Goldman Sachs geen ‘fysieke’ munten kopen. Alle transacties worden ook afgehandeld in dollars.

Oprichting cryptohandelsplatform

Goldman Sachs speelt al een tijdje met het idee om een handelsplatform voor cryptomunten op te richten. In 2017 kwam de oprichting daarvan al te sprake. In 2018 was het de bedoeling om het idee in praktijk om te zetten. Dat was net op het moment dat de koers van Bitcoin daalde na het bereiken van een recordhoogte. Vanzelfsprekend daalde toen de belangstelling voor de cryptomunten. De plannen werden dan ook opgedoekt.

Sindsdien is de marktinfrastructuur voor Bitcoin en andere grote cryptomunten aanzienlijk gerijpt, met veel gevestigde financiële instellingen die producten en diensten aanbieden, waaronder CME Group Inc, Intercontinental Exchange Inc en Fidelity. Daarenboven is de prijs van verschillende cryptomunten de afgelopen maanden al gevoelig gestegen. Het komt dan ook als geen verrassing dat Goldman Sachs net nu interesse heeft om het cryptoplatform nieuw leven in te blazen.

Nieuw softwareplatform

De bank liet ook weten dat het deze week een nieuw softwareplatform heeft gelanceerd dat de meest recente cryptoprijzen en nieuws aan de klanten biedt. In maart kwam ook al aan het licht dat Goldman Sachs en Fidelity elk afzonderlijk een aanvraag hebben ingediend om een Bitcoin exchange traded fund (ETF) te presenteren op de Amerikaanse beurzen.

Meer en meer Amerikaanse banken lijken de cryptomunten te omarmen. Naast Goldman Sachs wil Morgan Stanley Bitcoininvesteringen aanbieden aan de klanten. De banken willen soortgelijke investeringen momenteel enkel aanbieden aan de vermogende klanten.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20