Autobouwer Tesla meldt derde kwartaalwinst op rij

De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van nagenoeg 5,99 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De autobouwer boekte een winst van 16 miljoen dollar. Tijdens het eerste kwartaal vorig jaar had Tesla nog een verlies van 702 miljoen dollar moeten melden. Het bedrijf maakt gewag van het sterkste jaarbegin uit zijn geschiedenis.

Shanghai

Tesla produceerde tijdens het voorbije kwartaal 102.672 wagens. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. De distributie liep met 40 procent op tot 88.500 wagens. Die stijging was mee te danken aan de start van de productie in de nieuwe fabriek van de autobouwer in Shanghai.

‘Zonder de impact van de coronacrisis had de productie bij Tesla nog gevoelig hoger kunnen liggen,’ benadrukt het bedrijf. Tesla voegt eraan een capaciteit te hebben om – zelfs met productie-onderbrekingen – dit jaar 500.000 auto’s te bouwen. Dat is wel gedeeltelijk afhankelijk van de heropstart van de fabriek van het concern in Fremont.

Milieukredieten

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Tesla drie kwartalen op rij een positief resultaat heeft kunnen melden. De voorbije zeven kwartalen heeft Tesla vijf keer een winstgevendheid kunnen melden.Tijdens die periode waren alleen de twee eerste kwartalen vorig jaar verlieslatend.

Het bedrijf wijst er ook op dat zijn Model Y al tijdens het eerste kwartaal van zijn productie winst heeft opgeleverd. Ook dat betekent voor Tesla een primeur. In het verleden zorgden allerhande productieproblemen en groeipijnen ervoor dat de modellen van Tesla in de eerste levensperiode het bedrijf geld kostten.

Tesla ontving het voorbije kwartaal ook 354 miljoen dollar uit de verkoop van milieukredieten aan andere autobouwers, die van het systeem gebruik maken om in orde te blijven met de regelgeving van de overheid. De opbrengsten uit die activiteiten liepen met 63 procent op tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20