Tesla snijdt in loon personeel en stuurt deel op onbetaald verlof

De autobouwer Tesla neemt maatregelen tegen het coronavirus. Het vermindert de lonen van zijn werknemers en wie niet thuis kan werken, moet onbetaald verlof nemen.

Dat blijkt uit een interne mail die het persagentschap Reuters kon inkijken.

Tesla sluit zijn twee Amerikaanse fabrieken, in San Francisco en New York, omdat de vraag naar auto’s sterk gedaald is door het coronavirus. Niemand heeft er nog één nodig, want iedereen zit binnen. En nu veel mensen zonder werk zitten, komt er ook minder geld binnen.

Thuis werken

Al het Tesla-personeel wordt nu verplicht om thuis te werken en een loonsverlaging te slikken. Gewone werknemers worden 10 procent minder betaald, bestuurders krijgen 20 procent minder en verantwoordelijken voor een bepaalde divisie zien hun loon met 30 procent omlaag gaan. Ook CEO Elon Musk moet 30 procent inleveren.

Maar Tesla heeft uiteraard ook heel wat werknemers aan de band die auto’s assembleren. Dat wordt nogal moeilijk van thuis uit. Die werknemers worden op onbetaald verlof gestuurd, maar houden wel hun gezondheidszorgplan. In de VS is de gezondheidszorg geprivatiseerd en stellen bedrijven plannen op voor hun personeel.

Model Y

De crisis komt erg ongelegen voor Tesla, want de verkoop van zijn budgetauto Model Y begon net op stoom te komen. CEO Elon Musk verwachtte een tijd geleden dat de vraag naar de Model Y alle andere modellen zou overtreffen. Dat komt nu even on hold te staan.

Vorige week bleek wel dat de productie van de Model Y voor staat op schema. Tesla verraste investeerders toen met goeie leveringscijfers voor het eerste kwartaal, ondanks de coronacrisis.

Musk is niet echt onder de indruk van het coronavirus. Enkele weken geleden tweette hij nog dat de paniek rond het coronavirus ‘dom’ is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20