Amerikaans gezondheidsinstituut: ‘Gevaccineerden kunnen afspreken zonder mondmasker of afstandsregels’

Het Amerikaans instituut voor volksgezondheid CDC heeft op maandag de langverwachte richtlijnen voor gevaccineerden gepubliceerd. Daaruit blijkt duidelijk dat, in de VS althans, volledig gevaccineerden van meer vrijheid kunnen genieten. 

Kunnen we opnieuw onze grootouders knuffelen, eens we gevaccineerd zijn? Zullen we opnieuw onbezorgd binnenshuis kunnen afspreken? De richtlijnen van de Amerikaanse tegenhanger van Sciensano bieden alvast een hoopvol perspectief.

Kleinkinderen bezoeken

Zo kunnen volledig gevaccineerden binnenshuis bijeenkomen met andere volledig gevaccineerden, zonder mondmasker en zonder afstand te bewaren.

Wie alle benodigde doses van een bepaald coronavaccin gekregen heeft, kan op dezelfde manier samenkomen met mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Maar enkel als die laatste behoren tot een lage risicogroep. Zo kunnen gevaccineerde grootouders op bezoek gaan bij hun kinderen en kleinkinderen, indien zij (de kinderen en kleinkinderen) gezond zijn en geen onderliggende aandoeningen hebben. 

In het openbaar?

Dat staat in de richtlijnen van het Center for Disease Control and Prevention (CDC). Het gezondheidsinstituut stond onder druk om duidelijkheid te scheppen. Nu steeds meer Amerikanen gevaccineerd geraken klonk de vraag of de prik effectief meer vrijheid betekent steeds luider. 

‘We weten dat mensen zich laten vaccineren zodat ze terug leuke dingen kunnen doen met hun vrienden en geliefden’, zegt CDC-directeur Rochelle Walensky in een persbericht. 

Het instituut benadrukt dat volledig gevaccineerden in het openbaar nog steeds de coronaregels moeten respecteren. Dat betekent mondmaskers dragen, grote bijeenkomsten vermijden, en anderhalve meter afstand bewaren. Wie gevaccineerd is moet zich volgens de richtlijn nog steeds testen, als hij of zij symptomen ervaart die kunnen wijzen op Covid-19. 

Volledig gevaccineerd?

Belangrijk om te benadrukken is dat iemand pas als ‘volledig gevaccineerd’ wordt beschouwd, twee weken na de laatste inenting. Bij de vaccins van Pfizer en Moderna zijn er twee prikken nodig, het spuitje van Johnson & Johnson is een zogeheten ‘single shot’-vaccin. 

Volgens het CDC zijn er al ongeveer 30 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd, oftewel zo’n 9 procent van de bevolking. Het gezondheidsinstituut erkent dat er nog veel te leren valt over hoe vaccins de verspreiding van Covid-19 zullen beïnvloeden. De richtlijnen voor gevaccineerden zullen dus ongetwijfeld nog veranderen. Toch is dit ook voor ons een belangrijk document wat betreft de vooruitzichten eens de vaccinatiecampagne op stoom geraakt. De CDC is namelijk een wereldautoriteit op vlak van ziektes en ziektebestrijding. 

Meer