Amazon filmt pakjesbezorgers non-stop

E-commercereus Amazon heeft aangekondigd zijn bezorgers voortaan continu te filmen om hun veiligheid te garanderen. Maar niet iedereen is er even blij mee.

De aankondiging over het vertrek van Jeff Bezos als CEO overschaduwde ander belangwekkend nieuws bij Amazon. Via een video op Vimeo kondigde directeur logistiek Karolina Haraldsdottir aan dat de voertuigen van de pakjesbezorgers uitgerust worden met slimme camera’s. Op dit moment is de toevoeging alleen gepland voor de Verenigde Staten.

Concreet zal de interieurcamera het gedrag van bezorgers kunnen analyseren. Met vier modules observeert ze wat er op de weg en in de cabine gebeurt. Uitgerust met artificiële intelligentie, controleert het systeem of de bestuurder geen gevaar loopt.

Meer veiligheid

In theorie is dit systeem een ​​win-win. Bezorgers hebben een tool waarmee ze het risico op ongevallen verkleinen. Amazon van zijn kant vermijdt dat zijn voertuigen beschadigd zijn.

Als er toch een ongeval plaatsvindt, helpt de camera de bestuurder om te bewijzen dat hij geen fout heeft begaan. De opgenomen beelden kunnen ook als bewijs dienen als een klant betwist dat hij niet bij hem thuis was toen het pakket werd afgeleverd.

Minder privacy

Bezorgers kunnen de camera alleen uitschakelen als de motor van het voertuig is uitgeschakeld. Als ze niets doen, neemt de camera continu op, ook als het voertuig stilstaat. De non-stop activering is nuttig als de bestuurder wordt aangevallen, rechtvaardigt Amazon. Maar veel medewerkers van het bedrijf zien het als een inbreuk op de privacy.

Bovendien vrezen bezorgers dat de tool kan uitgroeien tot een soort ‘rijbulletin’. Amazon zegt dat de beelden naar de centrale server zouden worden gestuurd zodra een van de 16 ‘slechte acties’ werd gedetecteerd door de AI. Het gaat bijvoorbeeld om telefoneren tijdens het rijden, een te hoge snelheid of zonder gordel rijden.

Sommigen vrezen dat Amazon hierdoor slechte bestuurders kan identificeren en de data gaat gebruiken om ze te bestraffen of zelfs eruit te schoppen. ‘Slimme camera’s helpen Amazon naar ons te kijken en ons te straffen voor elk klein ding’, klinkt het bij bezorgers op internetfora als Reddit.

Amazon wijst op het positieve effect. Wetende dat ze continu worden gefilmd en worden gewaarschuwd bij het minste misbruik, zullen bestuurders veiliger gaan rijden, redeneert de e-commercereus.

Lees ook: Activisten eisen onderzoek naar privacy-inbreuken Amazon

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20