Activisten eisen onderzoek naar privacy-inbreuken Amazon

Een veertigtal internetrechtenorganisaties eisen van het Amerikaanse congres dat ze een onderzoek starten tegen Amazon. De privacyactivisten vrezen dat het technologiebedrijf zich schuldig maakt aan schendingen van de privacywetgeving.

Bijna 40 internetrechtenorganisaties hebben hun krachten gebundeld tegen Amazon. Ze eisen dat het Amerikaanse Congres een onderzoek start naar mogelijke privacyschendingen door het technologiebedrijf.

Aanleiding is Amazons samenwerking met camerabedrijf Ring dat aan lokale politiedepartementen toegang geeft tot zijn cloud met camerabeelden. En ook Amazon Rekognition is controversieel. Het gezichtsherkenningssysteem werd in 2018 aan politiekorpsen verkocht.

Antitrustonderzoek

De timing van de eis is niet toevallig. ‘Tijdens de kerstperiode gaan mensen producten van Amazon kopen, zich niet bewust van de surveillantie en de gevaren voor hun persoonlijke gegevens en burgervrijheden’, zegt privacyactivist Evan Greer aan nieuwssite Axios. ‘Ondertussen krijgt Amazon toegang tot de persoonlijke video- en audio-opnames van miljoenen Amerikanen.’

Amazon heeft al een onderzoek aan zijn broek. Het Amerikaanse ministerie van Justitie bekijkt of het bedrijf zich wel aan de antitrustwetgeving houdt en dus geen misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. Ook Google, Facebook en Apple worden onder de loep genomen.

Lees ook:
Amazon vecht Pentagon-contract met Microsoft aan
Amazon sluipt Amerikaanse verkiezingssector binnen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20