Amazon vecht Pentagon-contract met Microsoft aan

De cloudspecialist Amazon verdenkt het Pentagon van vooringenomenheid bij de toekenning van zijn cloudcontract aan Microsoft. Hij overweegt juridische stappen.

Het Amerikaanse legercentrum schreef een tijd geleden een aanbesteding van 10 miljard dollar uit voor het beheer van clouddiensten. Lang lag Amazon, die al jaren scoort met zijn clouddiensten, in polepositie. Uiteindelijk ging het contract naar de techreus Microsoft.

Amazon is niet te spreken over die beslissing. Een woordvoerder heeft het over ‘fouten en een onmiskenbare vooringenomenheid’ in de procedure. Het is een publiek geheim dat de Amerikaanse president Donald Trump en Amazon-CEO Jeff Bezos niet de beste vrienden zijn. Bezos is ook eigenaar van The Washington Post, een krant die niet altijd even vriendelijk is voor Trump.

Uit een boek van de speechschrijver van Jim Mattis, de voormalige legerchef, blijkt ook dat Trump in 2018 aan Mattis vroeg Amazon uit de procedure te gooien. Mattis weigerde dat toen.

De huidige legerchef Mark Esper, die niet betrokken was bij de uiteindelijke beslissing, zei vrijdag: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het proces eerlijk is verlopen zonder externe invloeden’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20