Amazon sluipt Amerikaanse verkiezingssector binnen

Amazon verwerft stilaan een machtspositie in één van de meest gevoelige technologiesectoren. Via cloudafdeling Amazon Web Services is de internetgigant betrokken bij de organisatie van heel wat stembusgangen in de Verenigde Staten.

Sinds de presidentsverkiezingen in 2016 vinden de clouddiensten van Amazon serieus ingang in de verkiezingssector. Meer dan 40 Amerikaanse staten gebruiken ondertussen clouddiensten van Amazon om hun regionale verkiezingen in goede banen te leiden. Dat blijkt uit documenten die het persagentschap Reuters kon inkijken.

Alles behalve stemregistratie

Het gaat voor de duidelijkheid niet om de officiële registratie van stemmen op de verkiezingsdag zelf, maar wel om complementaire diensten. Voorbeelden zijn: verkiezingswebsites runnen, het mogelijk maken voor militairen om vanuit het buitenland te stemmen, kiezerslijsten bijhouden of tools voor liveverslaggeving van resultaten ontwikkelen.

Volgens Reuters beheert Amazon Web Services de websites van de Federale Verkiezingscommissie, het Republikeinse Nationale Comité en het Democratische Nationale Comité. Ook de fundraisingsite van presidentskandidaat Joe Biden en de campagnesite van Barack Obama in 2012 doen/deden een beroep op clouddiensten van Amazon.

Goedkoop en gemakkelijk

Wat drijft lokale overheden in de armen van Amazon? Geld en gemak. Amazon profileert zichzelf als een goedkope en veilige provider van verkiezingstechnologie. De State Board of Elections in North Carolina zegt minder dan 100 dollar te hebben betaald om Amazons diensten te gebruiken. Bovendien kunnen de instanties, die vaak verouderde systemen achter zich aan zeulen, zich zo beschermen tegen cyberaanvallen.

Daar schuilt meteen het gevaar. Hoewel de cloud van Amazon moeilijk te hacken is, kan er bij één geslaagde cyberaanval gigantisch veel data verloren gaan. Sommige ambtenaren tonen zich op een ander vlak bezorgd. Het Amerikaanse kiessysteem is sterk gedecentraliseerd en alle gegevens bij één provider – Amazon Web Services – plaatsen, ondermijnt dit principe.

Veel gegadigden in de cloud

Ook andere partijen roeren zich. Amazon krijgt veel kritiek van politici, vakbonden en privacy-experts. Dit komt door de groeiende invloed van de internetgigant in vele sectoren. President Donald Trump beschuldigde Amazon talloze keren van oneerlijke concurrentie én grijpt elke kans om The Washington Post – eigendom van Amazon-CEO Jeff Bezos – aan te vallen.

Feit blijft dat de machtspositie van Amazon bij verkiezingstechnologie ook geldt in de ruimere sector van clouddiensten. Amazon Web Services is de grootste, maar met Alibaba Cloud en Microsoft Azure is de concurrentie niet min.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20