De Nederlandse mobiele broker Bux, goed voor 90.000 klanten in België, lanceerde deze week fractioneel beleggen in ETF’s (trackers). “De nieuwe generatie beleggers heeft veel belangstelling voor zulke producten, die het makkelijker maken om met kleine bedragen gespreid te beleggen”, zegt Yorick Naeff, die vorig jaar het CEO-schap overnam van stichter Nick Bortot. Een gesprek met de nieuwe topman, die de uitvoering van ambitieuze plannen minstens zo belangrijk vindt als de plannen zelf.
Veel twintigers en dertigers, de doelgroep van Bux, maakten na het topjaar 2021 de voorbije maanden voor het eerst een beurs met ups en downs mee. Hoe wijzigt dat hun gedrag?
Yorick Naeff: “We stelden een gek psychologisch effect vast: een dalende markt leidt tot minder activiteit bij onze gebruikers. Het is alsof beleggers hun portfolio die in het rood staat, liever niet onder ogen zien en hopen dat alles vanzelf weer goedkomt. Na twee of drie weken normaliseert het aantal sessies in de app wel weer en worden ze terug actief.”
“Daarnaast zagen we de afgelopen weken dat de netto-instroom van deposito’s in de lift zat. Dat wijst erop dat veel gebruikers de dip van de markt ook als een koopkans zien.”
De jongste generatie, Generation Z, is wellicht meer vertrouwd met cryptomunten dan met aandelen. Vormt crypto een springplank naar de aandelenbeurs?
“Ja, dat zien we wel. Crypto is inderdaad wat we een entry level product noemen. Ongeveer 25 procent van onze nieuwe gebruikers begint met crypto. Dat is best wel veel, want we besteden verhoudingsgewijs veel minder aan gerichte marketing daarover.”
“Als volgende stap kunnen ze uitbreiden naar aandelen of ETF’s (trackers), bijvoorbeeld door een vast bedrag per maand te voorzien voor beleggingen, het principe van dollar cost averaging. Fractioneel beleggen waarbij je geen volledig effect hoeft te kopen, maar ook al kan investeren in een fractie, maakt die techniek mogelijk.”
Fractioneel beleggen is ingeburgerd in de VS, maar vrij nieuw in Europa. Hoe groot is de belangstelling?
“Dat loopt zo goed, dat onze hitlijsten van populairste beleggingen helemaal dooreengeschud zijn. In de Belgische toptien van februari stonden bijvoorbeeld zes aandelen die beschikbaar zijn als fractioneel aandeel. Het gaat om de Amerikaanse techreuzen. In de toekomst hopen we ook Europese aandelen fractioneel te kunnen aanbieden.”
Amazon is van plan zijn aandelen te splitsen in kleinere coupures. Maken zulke stock splits fractioneel beleggen niet overbodig?
“Nee, het maakt niets uit. Een groot voordeel van fractioneel beleggen blijft dat je niet in aantal aandelen hoeft te denken, maar een vast bedrag kan bepalen waarmee je dan een fractie van het aandeel koopt.”
De populairste beleggingen bij Belgische Bux-klanten (februari 2022)
- Bitcoin
- S&P 500 ETF
- TUI
- Meta *
- Tesla *
- Apple *
- Ethereum
- Microsoft *
- Amazon *
- Alphabet *
(* = beschikbaar als fractioneel aandeel)
Mikt Bux ook op oudere beleggers?
“We zijn er voor alle leeftijdscohorten, maar de gemiddelde leeftijd van onze klanten is 30 jaar. Dat gaat automatisch omhoog, omdat onze bestaande klanten natuurlijk ouder worden. We zien wel dat sommige early adopters ook hun ouders overhalen. Wat typisch is voor die oudere klanten: ze accelereren veel sneller. Eenmaal ze vertrouwd zijn met ons platform, gaan ze met grotere bedragen beleggen.”
Een administratieve issue bij jullie Belgische beleggers is de beurstaks, die ze zelf moeten aangeven aan de belastingen omdat ze niet automatisch ingehouden wordt.
“We voorzien al elke maand een overzicht dat gebruikers kunnen afdrukken. Maar we beseffen dat dit een bezorgdheid is en zijn een systeem aan het bouwen zodat gebruikers niets meer zelf moeten aangeven. Het is altijd gevaarlijk te beloven wanneer iets af zal zijn, maar dat zou nog dit jaar klaar moeten zijn. België is onze op een na grootste markt en beschouwen we als een thuismarkt. Vandaar dat we ook werken aan de aanvaarding van stortingen via Bancontact.”
Er is binnen de techwereld veel discussie over het metaverse, het 3D-internet van de toekomst, en NFT’s, digitale verzamelobjecten die volgens de ene onderschat worden en volgens de andere waardeloos zijn. Staan ze op jullie radar?
“Zeker. Er is ook de opkomst van DeFi, decentralized finance. We kijken naar alle innovatieve ontwikkelingen en denken na over hoe we als broker een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld met een eigen token. Op een moment moet je een bepaalde stance nemen en een beslissing nemen, maar zover zijn we nog niet. We voeren wel proactief gesprekken met de toezichthouders. Waar er vraag is, komt er aanbod. Dan toch liever met ons dan met een stel cowboys?”
U volgde stichter Nick Bortot op als CEO. Wat is het grootste verschil tussen jullie twee?
“Ik concentreer me vooral op het executen van onze missie en daarnaast onze internationale expansie. Het grote voordeel is dat ik voordien operationeel directeur was. Ik ben dus goed vertrouwd met alles wat met systemen, procedures en processen te maken heeft.”
“Mijn ambitie is om ook buiten Europa te trekken. Het creatieve aspect en het zoeken naar nieuwe concepten hebben in deze bedrijfsfase wat minder aandacht, omdat onze eerder uitgestippelde strategie goed zit.”
(kg)