Amazon splitst zijn aandelen voor het eerst sinds de internetzeepbel, na een winst van 4.500%

Amazon is een enorm succesverhaal op Wall Street. Volgens Dow Jones Market Data hebben de aandelen 4.579,2 procent gewonnen sinds de laatste splitsing van Amazon in 1999, op het hoogtepunt van de internetzeepbel. Voor het eerst in 20 jaar heeft Amazon een nieuwe splitsing aangekondigd om zijn aandelen toegankelijker te maken.

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Ondanks een periode van daling, net als de technologieaandelen op de Nasdaq, worden de aandelen van Amazon nu verhandeld aan bijna 2.800 dollar. Een razendsnelle opkomst op de markt, die Jeff Bezos al meer dan een decennium de rijkste man ter wereld maakt.

Screenshot Google

“Meer flexibiliteit”

Voor kleinere aandeelhouders wordt het bezit van Amazon-aandelen echter steeds minder toegankelijk. Daarom plant het bedrijf zijn aandelen in twintig te splitsen op 3 juni, als de aandeelhouders de beslissing goedkeuren op de jaarvergadering van 25 mei.

“De splitsing zou onze werknemers meer flexibiliteit geven bij het beheren van hun belang in Amazon en de aandelenprijs toegankelijker maken voor mensen die in het bedrijf willen investeren”, zei een woordvoerder van Amazon woensdag in een verklaring.

De raad van bestuur keurde ook het grootste aandeleninkoopplan in de 25-jarige geschiedenis van de onlinegigant goed, ten bedrage van 10 miljard dollar.

Als direct gevolg van deze dubbele aankondiging is het Amazon-aandeel woensdag bij het sluiten van de handel met 7 procent gestegen.

Waarom een aandeel splitsen?

Hoewel splitsingen eerder zeldzaam zijn, komen zij de laatste tijd vaker voor op de overvolle technologiemarkt. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2020 voor Apple en Tesla.

Het splitsen van aandelen dient om investeerders aan te trekken. Na de splitsing zal de koers van het Amazon-aandeel dalen van 2.785 dollar tot 139 dollar, waardoor het veel toegankelijker wordt voor kleine beleggers.

Met meer beleggers hoopt de onderneming de liquiditeit van haar aandelen, het volume van de dagelijkse aan- en verkopen, te verbeteren.

In feite bieden Amerikaanse platforms al fractioneel aandeelhouderschap aan, waarmee je een aandeel van een aandeel kunt bezitten. Maar die fractie geeft je niet de officiële status van aandeelhouder, waardoor je bijvoorbeeld de Algemene Vergadering van een bedrijf kunt bijwonen en invloed kan uitoefenen op de interne beslissingen.

Wat zegt dit over Amazon?

De waarde van Amazon wordt niet beïnvloed door een splitsing, aangezien de totale waarde niet verandert, alleen de waarde per aandeel daalt. Een splitsing vindt meestal plaats na een sterke aandelenrally en kan door de markten worden gezien als een signaal dat het bedrijf groei op lange termijn ziet. Een splitsing wordt vaak gevolgd door een sterke vraag om aandelen te kopen.

Omgekeerd kan deze stap, gezien de huidige terugval van Amazon, worden gezien als een manier om zichzelf een impuls te geven. Op lange termijn zijn alleen de resultaten en de innovatie van de onderneming binnen de sector een garantie voor haar groei. De splitsing is slechts een middel, geen resultaat.

(am,kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20