“Als het metaverse groot wordt, zullen NFT’s daar een fundamentele rol in spelen”

De markt voor non-fungibele tokens (NFT’s) explodeerde in 2021. En die boom is nog maar het begin, volgens een van de tweelingen achter NFT-veilingplatform Nifty Gateway. De NFT-marktplaats kende een succesvol jaar en gaat de annalen in als de veilingmeester van werken van Grimes en Beeple.

Waarom is dit belangrijk?

In dit vroege stadium zijn meerdere bedrijven bezig met de creatie van hun eigen metaverse. Twee games binnen deze categorie worden steeds populairder: The Metaverse en Decentraland. In deze twee werelden worden regels nageleefd via de blockchain en worden items verkocht via NFT's. Dankzij NFT’s en blockchaintechnologie zou je dus echt een item of een stuk digitale grond kunnen bezitten.

“Het plaatje op de lange termijn ziet er voor NFT’s echt sterk uit”, zegt Griffin Cock Foster, medeoprichter van Nifty Gatexay, tegen zakensite Business Insider. “Ik zou voorspellen dat over vijf of tien jaar het verzamelen en verhandelen van NFT’s zeer waarschijnlijk veel, veel groter zal zijn dan het nu is.”

Tweelingen

Griffin Cock Foster werd, samen met zijn eeneiige tweelingbroer Duncan, door businessblad Fortune de 29e meest invloedrijke in de NFT-markt in 2021 genoemd. De twee lanceerden Nifty Gateway drie jaar geleden en zagen de volledige markt voor NFT’s exploderen tot een omzet van 17,7 miljard dollar alleen al dit jaar.

Na de verkoop van hun platform aan Gemini in 2019, werken de voormalige roeiers nu “zeer nauw” samen met een ander paar bekende tweelingen: Tyler en Cameron Winklevoss.

Griffin zegt dat hij en zijn broer altijd geloofden dat NFT’s een impact zouden hebben op de wereld. Hij wist alleen niet dat het zo snel zou gaan. Zowel beroemdheden, atleten als volledige brands zijn meegegaan in de rage. Sommigen, zoals Beeple, hebben zelfs miljoenen verdiend aan hun digitale kunstwerken op de blockchain.

“We waren zeer verrast door hoe snel NFT’s groeiden en hoe snel ze de verbeelding van de wereld en de cultuur hebben weten te veroveren”, aldus nog Griffin.

Sceptici

Ook de sceptici zullen volgens Griffin bijdraaien – net als de internetontkenners dat deden in de begindagen van het web. Zodra alle voordelen duidelijk worden, zullen meer mensen aan boord springen, meent hij.

“Drie jaar geleden was de situatie eigenlijk voor een groot deel vergelijkbaar (met internet in de ontwikkelingsfase); er waren mensen die NFT’s kochten en mensen die ze onnozel vonden en dachten dat ze geen waarde hadden. En het enige dat echt veranderd is in de afgelopen twee jaar is dat ik het aantal gelovigen en het aantal marktdeelnemers enorm heb zien groeien.”

Meta

De voordelen van NFT’s zijn duidelijker geworden naarmate het concept van het metaverse meer media-aandacht heeft gekregen. Het concept nam een hoge vlucht nadat het bedrijf dat voorheen bekend stond als Facebook zijn naam veranderde in Meta: een signaal voor de buitenwereld over zijn ambities voor een eigen virtuele ontmoetingsplek op het internet.

Volgens onder meer Griffin zijn NFT’s de sleutel tot het toegankelijk maken van het metaversum omdat ze individuen eigendomsrechten toekennen in de digitale wereld. Virtuele werelden zoals Decentraland, waar mensen eigendom kunnen kopen dat op de blockchain is geslagen, zijn bij de eerste grote experimenten met metaverse-technologie.

“Als het metaverse zo groot wordt als Meta lijkt te denken, dan zullen NFT’s daar een fundamentele rol in spelen”, besluit hij.

Sommige prominente figuren in de techwereld, zoals Elon Musk, zijn echter minder enthousiast over het metaverse.

(lp)

Meer