Meta verkozen tot slechtste bedrijf van het jaar

Ondanks een naamsverandering en ambitieuze plannen was 2021 een bijzonder zwaar jaar voor Meta, de nieuwe naam van het moederbedrijf boven Facebook. Het bedrijf is geplaagd door schandalen, die hebben geleid tot onderzoeken door de Amerikaanse autoriteiten.

December is de maand om een balans op te maken van de bedrijfswereld. Yahoo Finance heeft daarom een overzicht gemaakt van het beste en slechtste bedrijf van het jaar, op basis van marktprestaties en verwezenlijkingen. Ondanks de gezondheids- en economische situatie was 2021 een bijzonder goed jaar voor Microsoft. De marktwaarde van het bedrijf heeft de kaap van 2 biljoen kunnen ronden. De aandelenkoers is sinds de start van het jaar met 53 procent gestegen. Meta is dan weer de duts van de GAFAM’s.

Een moeilijk jaar voor Meta

In dit geval dankt het moederbedrijf van Facebook zijn titel van “Slechtste Bedrijf van het Jaar” aan een enquête van Yahoo Finance. Het mediabedrijf vroeg aan 1.541 mensen welk bedrijf hen dit jaar het meest irriteerde en Meta werd het meest genoemd.

Het moet gezegd worden dat het bedrijf van Mark Zuckerberg in 2021 het voorwerp is geweest van verschillende schandalen. Naast onderzoeken wegens antitrustpraktijken – die bijna een gewoonte aan het worden zijn – is Meta vooral bekritiseerd na onthullingen van klokkenluidster Frances Haugen:

  • Uit interne documenten is gebleken dat Facebook al jaren weet dat Instagram een negatieve invloed zou kunnen hebben op de geestelijke gezondheid van de jonge gebruikers. Deze onthullingen leidden tot een onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten, die Facebook ook onder druk zetten om de ontwikkeling van een kinderversie van Instagram te stoppen.
  • Facebook stelt zijn eigen winst boven het welzijn van zijn gebruikers. Daarom proberen de algoritmen vooral inhoud naar voren te schuiven met een hoog reactiepotentieel, ongeacht of het gaat om publicaties die een boodschap van angst of haat overbrengen.
  • Amerikaanse politici hebben geklaagd dat Facebook hun stem smoort. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing van Facebook om het profiel van Donald Trump te blokkeren na de gebeurtenissen op 6 januari.
  • Voor sommigen heeft Facebook een rol gespeeld bij de opkomst van extremisme en etnisch geweld.
  • En zoals altijd werd Meta bekritiseerd om zijn gebrek aan doeltreffende maatregelen ter bestrijding van misinformatie. Nepnieuws over het coronavirus werd op grote schaal verspreid op het platform.

Ondanks deze grieven kan Meta zichzelf nog steeds verbeteren, aldus een derde van de deelnemers aan de enquête. Het bedrijf van Mark Zuckerberg moet dan zijn fouten toegeven, zijn excuses aanbieden en een aanzienlijke donatie doen aan stichtingen. Maar voor anderen zal dit niet genoeg zijn, zoals de recente naamsverandering.

Vergeet niet dat Yahoo Finance Microsoft uitriep tot Onderneming van het Jaar om een heleboel goede redenen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20